Na istanbulském náměstí Taksim se v úterý sešli příznivci prezidenta Erdogana...

Na istanbulském náměstí Taksim se v úterý sešli příznivci prezidenta Erdogana (19. července 2016). | foto: Reuters

Turecko po puči rozpustí prezidentskou stráž, úřady zadržely třetinu členů

  • 114
Turecko po zmařeném puči rozpustí prezidentskou stráž. Oznámil to turecký premiér Binali Yildirim, uvedl v noci na neděli portál BBC. V souvislosti s pokusem o převrat už úřady zadržely skoro 300 členů stráže.

„Už nebude žádná prezidentská stráž. Není k tomu důvod, není to potřeba,“ řekl Yildirim televizi A Haber. Za mřížemi už skončilo asi 283 vojáků hradní stráže, což je asi desetina této elitní jednotky. Muži jsou v podezření, že se podíleli na puči proti prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

V Turecku nyní platí výjimečný stav a Erdogan může vládnout pomocí dekretů, což již nyní činí. V sobotu dekretem nařídil uzavřít více než 1000 soukromých škol a na 30 dnů rozšířil období, kdy podezřelý smí být zadržován bez vznesení obvinění (více jsme psali zde).

Instituce jsou podezřelé ze styků s muslimským duchovním Fethullahem Gülenem, který žije v exilu v USA. Erdogan označuje Gülena za strůjce neúspěšného převratu a žádá Spojené státy o jeho vydání.

V zemi nadále pokračují rozsáhlé personální čistky, které se dotkly už více než 50 tisíc vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce či odvoláni z funkcí. Přes 11 tisíc lidí, většinou vojáků, je ve vazbě. Za mřížemi se ocitlo mimo jiné 126 generálů a admirálů.

Prezident Erdogan z puče obvinil i jiné země, žádnou ale nejmenoval (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video