Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turecko po roce propustilo německého novináře Denize Yücela

  11:56aktualizováno  15:19
Turecko podle listu Die Welt propustilo německo-tureckého novináře Denize Yücela, kterého Ankara rok zadržovala kvůli podezření z terorismu. Informaci potvrdilo i německé ministerstvo zahraničí. Novinářovo zadržení zhoršilo už tak napjaté vztahy mezi Turky a Němci. Turci se rovněž dohodli na normalizaci vztahů se Spojenými státy.
Turecko-německý novinář Deniz Yücel. (21. července 2016)

Turecko-německý novinář Deniz Yücel. (21. července 2016) | foto: Profimedia.cz

Soud v Istanbulu zároveň s propuštěním přijal obžalobu na Yücela, která pro něj žádá až 18 let vězení. Novinář ale patrně může Turecko opustit, uvedl šéfredaktor Die Welt. „Nemáme žádné upozornění, že (Yücel) musí zůstat v zemi (Turecku),“ citoval šéfredaktora Die Welt Ulfa Poschardta server listu Der Spiegel. Šéfredaktor na Twitteru dodal, že jde o „nejlepší zprávu vůbec“. „Jsme tak šťastní! Děkuji všem příznivcům.“

Server deníku Bild naznačuje, že Ankara možná povede proti Yücelovi proces podobně jako proti německému lidskoprávnímu aktivistovi Peterovi Steudtnerovi. Ten byl také obžalován z podpory terorismu, soud jej ale loni v říjnu propustil z vazby a on následně odletěl do Berlína. K dalším soudním stáním se odmítl vrátit.

Čtyřiačtyřicetiletý Yücel byl zatčen pro podezření z členství v teroristické organizaci - obvinění po nepovedeném puči předloni v létě je velmi časté. Dále měl novinář podle turecké policie šířit propagandu a zneužívat informace. 

Ve středu uplynul přesně rok ode dne, kdy byl Yücel zadržen v Istanbulu. Od té doby pobýval ve vazbě, aniž jej turecké úřady obžalovaly, píše list Deutsche Welle.

Zátěž pro vztahy Turecka a Německa

Mluvčí německé diplomacie podle téhož listu uvedl, že se „německé vládě ulevilo a je ráda“. Poděkoval také tureckým soudcům. Podotkl, že ministr  Sigmar Gabriel „intenzivně pracoval na řešení případu“ a že během jeho hledání nebyly uzavřeny žádné „špinavé dohody“. 

Doživotí pro novináře

Istanbulský soud poslal v pátek na doživotí do vězení šest lidí, včetně tří novinářů. Podle soudu měli vazby na hnutí, které podle Ankary stálo za pokusem části armády o převrat v červenci 2016. Informoval o tom turecký deník Hürriyet. Všichni odsouzení obvinění odmítají. Organizace Reportéři bez hranic (RSF) označila dnešek kvůli verdiktu soudu za "černý den" pro svobodu tisku v Turecku.

Všech šest obžalovaných, mezi nimiž byli známí novináři Ahmet Altan (67), Mehmet Altan (65) a komentátorka a spisovatelka Nazli Ilicaková (73), bylo podle agentury Anadolu odsouzeno za "pokus o narušení ústavního pořádku".

Dalšími třemi odsouzenými jsou bývalý ředitel marketingu deníku Zaman Yakup Şimşek, instruktor policejní akademie Şükrü Tugrul Özşengül a bývalý grafik deníku Zaman Fevzi Yazici. Zaman býval největším opozičním listem v zemi, než ho v březnu 2016 převzaly turecké úřady. Po pokusu o puč bylo podle nezávislé organizace P24 v Turecku zavřeno na 170 sdělovacích prostředků a vydavatelství, včetně vysílání kurdského dětského programu.

V německých médiích se totiž dříve spekulovalo, že Ankara by Yücela mohla propustit výměnou za modernizaci svých tanků.

Brzké propuštění turecko-německého novináře před pár dny naznačil i turecký premiér Binali Yildirim. Podle listu Hürriyet uvedl, že se v případu odehrál jistý posun.

Yücelův případ dlouhodobě zatěžoval turecko-německé vztahy. Kancléřka Angela Merkelová už jej dříve označila jako „břemeno“ na vzájemných vztazích. Prezident Recep Tayyip Erdogan o Yücelovi řekl, že patří ke kurdským separatistům a že je to německý agent.

Podle Berlína však novinář listu Die Welt jen dělal svou práci a zadržován byl z politických důvodů. Spolu s ním bylo podle agentury DPA v Turecku zadržováno ve vazbě 11 německých občanů. Jestli byli propuštěni i oni, zatím není známo.

Normalizace vztahů Turecka a USA

Turecko a Spojené státy se dohodly, že se jejich vzájemné vztahy vrátí k normálu i díky mechanismu, který má vzájemné problémy vyřešit. V pátek to oznámil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu na společné tiskové konferenci po setkání se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem v Ankaře. „Dohodli jsme se na normalizaci vztahů,“ řekl Çavuşoglu.

Obě země mají stejné cíle v Sýrii, uvedl Tillerson, který zároveň vyzval Ankaru, aby neeskalovala napětí na severu Sýrie. Informovala o tom agentura Reuters.

Styky se zkomplikovaly předloni hlavně kolem duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a Turci ho viní ze snahy svrhnout vládu v Ankaře. Çavuşoglu dodal, že se s Američany rozhodli ustavit „mechanismus“, který by se zabýval jejich vzájemnými problémy. První schůzka v rámci tohoto mechanismu se uskuteční příští měsíc, řekl Çavuşoglu.

Americký ministr zahraničí uvedl, že Turecko má legitimní právo na zajištění bezpečnosti svých hranic. Nicméně vyzval Ankaru, aby „prokázala zdrženlivost“ ve své operaci v severosyrské oblasti Afrín u hranic s Tureckem. Tu Turecko zahájilo před měsícem a jejím cílem jsou kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristy napojené na kurdské separatisty bojující na jihovýchodě Turecka za autonomní kurdský stát.

„Bereme to velmi vážně, když náš partner z NATO říká, že má bezpečnostní obavy. Vždy jsem jasně říkali Turecku, že naše podpora SDF bude omezená,“ řekl Tillerson. 

V Sýrii máme společné cíle, míní Tillerson

SDF je arabsko-kurdská koalice, která s podporou mezinárodní koalice v čele s USA bojuje v Sýrii proti teroristům z organizace Islámský stát (IS). Součástí koalice jsou i kurdské milice YPG. Tillerson také řekl, že Washington a Ankara mají společné cíle v Sýrii, jsou jimi porážka IS, vytvoření bezpečných zón a vznik nezávislé a jednotné Sýrie.

Americký ministr zahraničí rovněž vyzval Ankaru, aby propustila pastora Andrewa Brunsona a další občany USA. Američan Brunson, který v Turecku žije přes dvacet let, byl v Turecku zadržen v říjnu 2016. 

Ankara ho považuje za člena hnutí duchovního Fethullaha Gülena, které se podle ní snaží svrhnout vládu. Loni v září turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že pastora propustí, pokud jim USA vydají Gülena. Ten žije v USA a turecká vláda ho viní ze zosnování pokusu po převrat v červenci 2016.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Babiš mluví o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  11:41

Přímý přenos Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o migračním paktu Evropské unie jako o...

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23,  aktualizováno  11:33

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Zaměstnanci jatek tloukli zvířata tyčí do hlavy. Soud rozdal tresty za týrání

18. dubna 2024  11:30

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na...

OBRAZEM: Tohle potřebuje Ukrajina. V americké továrně se vrší vzývaná munice

18. dubna 2024  11:26

Ukrajinci se houževnatě brání ruskému postupu. Narážejí při tom však na akutní nedostatek munice,...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...