Skaliska Cap Gkreko

Skaliska Cap Gkreko | foto: Jana Vlkovápro iDNES.cz

Erdogan pohrozil Řekům, aby se nepokoušeli těžit plyn u pobřeží Kypru

  • 58
V kyperských námořních vodách roste napětí. Kyperští Řekové o víkendu obvinili tureckou vojenskou loď, že bránila v práci lodi italské těžařské společnosti Eni. Ta ve východní části Středozemního moře zkoumá podmořské zdroje zemního plynu. Podle Turků tím však zasáhla do práv turecké části Kypru.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý podle agentury AP varoval Řecko, Kypr i dotyčné mezinárodní společnosti, aby „nepřekročily linii“. Což myslel nejen metaforicky, ale i doslova. Část moře kolem Kypru totiž podle výkladu Turků patří jim nebo kyperským Turkům. Těžba tak podle jejich názoru porušuje jejich práva.

Kypr objevil u svého pobřeží zásoby zemního plynu na dvě století

„Naše válečné lodě a bezpečnostní jednotky sledují veškeré dění v regionu s instrukcí, aby udělaly vše, co bude potřeba,“ řekl Erdogan poslancům vládní turecké Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Prezident řeckého Kypru Nicos Anastasiades Erdoganovy komentáře podle agentury Reuters odmítl komentovat. Řekl pouze, že se není čeho bát.

Italský ministr zahraničí Angelino Alfano pak podle serveru Deutsche Welle uvedl, že doufá v nalezení „společného řešení, které bude respektovat mezinárodní právo a zájmy společnosti Eni, zemí v regionu i obou kyperských komunit“.

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval Turky, aby se vyvarovali hrozeb a akcí vůči členské zemi Evropské unie:

12.února 2018 v 18:18, příspěvek archivován: 14.února 2018 v 16:44

After my phone call with President @AnastasiadesCY this evening. I call on Turkey to avoid threats or actions against any EU member and instead commit to good neighbourly relations, peaceful dispute settlement and respect for territorial sovereignty.

V noci na úterý se pak loď turecké pobřežní stráže střetla s řeckým hlídkovým plavidlem, informovaly řecké úřady. Nehoda, při níž nebyl nikdo zraněn, se podle nich stala u dvou sporných ostrůvků v Egejském moři, na něž si dělají nárok obě země. 

Řecká vláda zatím podle místních médií incident nekomentovala. Okolnosti srážky, při níž byla lehce poškozena řecká loď, nejsou jasné.

Dva sporné neobydlené ostrůvky, které jsou v turečtině známé jako Kardak a v řečtině jako Imia, se v roce 1996 staly předmětem vážného sporu mezi Ankarou a Aténami o svrchovanost nad nimi. Obě země se kvůli tomu ocitly na pokraji válečného konfliktu. V oblasti se pohybuje mnoho lodí turecké pobřežní hlídky a plavidel jejích řeckých kolegů.

Poloha sporných ostrovů Imia/Kardak v Egejském moři:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video