Iráčtí kurdští vojáci poblíž bojové linie u Mahmúdíje (1. října 2014).

Iráčtí kurdští vojáci poblíž bojové linie u Mahmúdíje (1. října 2014). | foto: AP

Islamisté dobyli další město, Turecko schválilo možné zapojení do bojů

  • 283
Turecký parlament schválil možné zapojení do bojů proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii. Rozhodnutí opravňuje také k rozmístění vojáků cizích států na tureckém území. Bojovníci Islámského státu mezitím dál postupují, zřejmě dobyli město Hít v irácké provincii Anbár a přiblížili se severosyrskému městu Kobani.

Možnost zapojení tureckých jednotek do bojů proti radikálním sunnitským islamistům odhlasoval parlament tříčtvrtinovou většinou ve čtvrtek večer. Turečtí zákonodárci dali vládě mandát k tomu v budoucnu rozhodnout o možném vyslání vojáků jak v Sýrii, tak v Iráku. Informovala o tom agentura Reuters.

Neočekává se nicméně, že by Ankara vyslala vojska okamžitě, upozornil ještě před hlasováním turecký ministr obrany Ismet Yilmaz. Podobně hovořil i turecký politolog Dogu Ergil. „Návrh připravuje právní podklad pro případné zásahy, ale je příliš brzy na to říci, co to bude za intervenci,“ upozorňuje.

Islámský stát

Jak připomíná Reuters, souhlas zákonodárců nicméně opravňuje také k tomu, aby na tureckém území mohli být v rámci tažení proti Islámskému státu rozmístěni vojáci cizích států a užívat jeho vojenských základen. Turecko je již od roku 1952 členem Severoatlantické aliance (NATO). Další země aliance v čele se Spojenými státy a Velkou Británií v uplynulých dnech podnikaly své nálety na pozemní cíle radikálů ze základen na Kypru (více o tom zde).

Před samotným hlasováním tureckého parlamentu se spekulovalo o tom, že volbu ovlivní zřejmě i informace, že turecké speciální jednotky, které v Sýrii od března střeží mauzoleum Sulajmána Šáha, děda zakladatele Osmanské říše Osmana I, jsou v obležení Islámského státu, píše BBC

Hrobka je malou tureckou enklávou 30 kilometrů od hranic podle diplomatické dohody z roku 1921. Prezident Erdogan ovšem ve čtvrtek popřel, že by turečtí vojáci byli v ohrožení. „V takovém případě by odpověď Turecka byla jasná a důrazná,“ citovalo CNN Erdogana.  

Nový šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ve středu na své první tiskové konferenci upozornil, že pokud se Turecko, člen NATO, ocitne pod útokem, Aliance ho bude bránit (více zde).

Uvězněný lídr tureckých Kurdů Abdullah Öcalan varoval, že mírové rozhovory mezi kurdskými milicemi a tureckou vládou skončí, pokud armáda islamistům nezabrání v masakru v syrském Kobani.

Kurdové Kobani stále brání, připravují se na boj v ulicích. Místím lidem se snaží pomoci letecké údery USA a jejích spojenců na islamisty. Z města už uprchlo 90 procent jeho obyvatel. Celkově z Kobani a jeho okolí uteklo do Turecka přibližně 160 tisíc obyvatel.

Kurdové prchají před islamisty ze Sýrie do Turecka:

Islamisté zřejmě obsadili další irácké město

Sunnitské milice podporované iráckou vládou svádí tuhé boje s Islámským státem na západě irácké provincie Anbár. Radikálové ve čtvrtek prohlásili, že vstoupili do města Hít, což ovšem druhá strana popírá. Nicméně svědek z Hítu tvrdí, že viděl několik islamistů v ulicích a že střelba je slyšet všude. Zdroje z místní nemocnice uvedly, že šest lidí zemřelo a 12 je zraněných.

„Devadesát procent Hítu obsadili militanti,“ řekl agentuře Reuters Adnán al-Fahdáví, člen provinční rady. Dle něj jsou bojovníci Islámského státu lépe vyzbrojeni než místní bezpečnostní složky. Podle reportéra al-Džazíry Imrána Chána boje o Hít vzplály před třemi dny.

„Islámský stát ovládá velký kus provincie Anbár, ale nyní sledujeme obnový tlak irácké armády a sunnitských milic,“ řekl al-Džazíře starosta Hítu. Podle něj islamisté utrpěli velké ztráty v boji. Minulý týden letecké údery USA a Francii zasáhly tábor islamistů, což podle Chána umožnilo iráckým pozemním jednotkám začít čistit provincii Anbár.

Dánsko vysílá stíhačky

Dánští zákonodárci podle agentury AP potvrdili vládní požadavek na vyslání sedmi stíhaček F-16 na boj proti Islámskému státu. Pro hlasovalo 94 poslanců, 9 bylo proti a 76 se zdrželo hlasování. Mise je schválena na 12 měsíců. Stíhačky budou startovat z Kuvajtu a nezapojí se do bojů v Sýrii.

Německo od 27. září cvičí 32 kurdských pešmergů. Poblíž bavorského města Würzburg například trénovali zacházení s protitankovými raketami.

OSN vydala ve čtvrtek zprávu o válečných zločinech IS v Iráku, která vychází ze svědectví pěti set lidí. Radikálové z Islámského státu povraždili mnoho lidí, unáší ženy a dívky, které pak využívají jako sexuální otrokyně, rekrutují děti na boj. Kvůli postupujícím islamistů uprchlo ze svých domovů 1,8 milionu Iráčanů.

Zároveň irácké letectvo způsobilo „značný počet úmrtí civilistů“, když zasáhlo vesnice, školy a nemocnice.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video