Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Erdoganova slova o jaderné zbrani pro Turecko nemusí být planou výhrůžkou

  13:05
„Všechny vyspělé západní země mají jadernou zbraň a my nemůžeme? Tak to ne!“ prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Byť má k uskutečnění plánu velmi daleko, americká média začala v souvislosti s tureckým vpádem do Sýrie spekulovat, že nemusí jít jen o planou výhrůžku.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo, 9. října 2019)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo, 9. října 2019) | foto: AP

To, že Erdogan zatoužil po vlastní jaderné bombě, není až taková novinka. Podle agentury Reuters to řekl počátkem září na mítinku vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). 

„Některé země mají rakety s jadernými hlavicemi, a ne jednu nebo dvě. Ale nám říkají, že je nemůžeme mít. To nemohu akceptovat. Na světě není jiná vyspělá země, která by je neměla,“ vyslechli si straníci v tureckém městě Sivas.

Turecký prezident přitom s lehkostí pominul fakt, že existuje spousta vyspělých zemí, které jadernou zbraň nemají. Seznam vlastníků bomb je krátký: Spojené státy, Rusko, Velká Británie, Francie, Čína, Indie, Pákistán, KLDR a Izrael.

Erdogan tehdy neřekl, jestli chce Turecko do tohoto seznamu zařadit. Už v roce 2014 to také popřel. V souvislosti se současnou tureckou invazí do severní Sýrie však začala americká média spekulovat, že by Erdogan opravdu mohl na vlastnictví atomové bomby pomýšlet.

Atomový kufřík není pro každého. Proč chce Erdogan hrozit apokalypsou

„Vzhledem k tomu, že je teď Turecko v otevřeném střetu se svým spojencem z NATO – poté, co zariskovalo a úspěšně si vsadilo na to, že může vpadnout do Sýrie a projde mu to – dostává Erdoganova výhrůžka nový význam,“ píše list The New York Times (NYT).

Ptá se, jak mohou Američané Turkům zabránit ve výrobě jaderné zbraně, když ani nedokázali ochránit své kurdské spojence před tureckým násilím. „Jak (americký) prezident Donald Trump za minulé dva týdny zjistil, turecký autokrat je mistrem ve vyvádění spojenců i nepřátel z rovnováhy,“ upozorňuje deník.

Írán, Saúdská Arábie, Turecko?

Turecko se v roce 1980 zavázalo zbraně hromadného ničení nevyvíjet. Připojilo se totiž ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (Nuclear Nonproliferation Treaty). A experti podle NYT míní, že by si je jen těžko dokázalo pořídit potají. Ale pokud by se tím netajilo, bylo by první zemí NATO, která by smlouvu porušila. 

„Turci říkali celé roky, že budou následovat Írán,“ uvedl bývalý náměstek na americkém ministerstvu obrany John Hamre s odkazem na další zemi, která je podezřelá z jaderného zbrojení, přestože také patří mezi signatáře zmíněné úmluvy.

Írán překročil limit obohacení uranu, navzdory jaderné dohodě

Podle CNN může být Erdoganovo prohlášení varováním, že Turecko nebude stát stranou, pokud si jadernou bombu pořídí nejen Írán, ale také Saúdská Arábie. I na předměstí Rijádu se totiž vysokým tempem rozrůstá jaderná elektrárna. Ačkoli má mít pouze mírové využití, odborníci se už teď bojí závodů v jaderném zbrojení mezi Saúdy a Íránci.

Erdogan by jaderný program mohl rozjet, pokud by opravdu chtěl. Má výzkumné reaktory i naleziště uranu. V současnosti se v jeho zemi navíc staví jaderná elektrárna. Jak bude zpracovávat vzniklý odpad, který by mohl sloužit jako palivo pro případnou atomovou bombu, Ankara zatím neřekla.

Zakázku na výstavbu elektrárny získala ruská státní společnost Rosatom – Rusko mimochodem postavilo reaktor také v Íránu – a hotovo by mělo být za čtyři roky. Ještě víc let by však podle expertů trvalo, než by Turecko svou atomovku sestrojilo, a už tak velmi vyčerpanou tureckou ekonomiku by to neúměrně zatížilo.

Zářijové výroky tak mohou být jen silácká slova pro fanoušky, těch už ostatně Erdogan pronesl mnoho. „Erdogan svou jadernou rétoriku směřuje na své domácí, protiamericky naladěné publikum, ale je vysoce nepravděpodobné, že by si nukleární zbraně skutečně pořídil,“ říká expertka na tureckou politiku Jessica C. Varnumová z kalifornského Middleburyského institutu mezinárodních studií.

Neschvalujete zásah v Sýrii? Pustíme do Evropy uprchlíky, pohrozil Erdogan

Rychlejším způsobem by byl nákup „na klíč“. I v tomto případě by se turecká vláda měla na koho obrátit. Říká se mu otec pákistánské jaderné bomby, a i když je mu už třiaosmdesát, pomoci by uměl. Jaderný vědec Abdul Kádir Chán v mládí pracoval v Nizozemsku, odkud kradl tajné dokumenty a dodával je Pákistánu. A nejen tam.

Díky Chánovi se k potřebnému vybavení dostala i Libye, Írán a KLDR a spekuluje se, že čtvrtým zákazníkem je právě Turecko. To údajně černé jaderné obchody krylo.

Americké jaderné zbraně na turecké základně

V Turecku už nyní navíc jaderné zbraně jsou, na základně v Inçirliku, kde si je kdysi uložili Američané. Jejich existenci minulou středu nepřímo potvrdil prezident Trump, píše The Washington Post

Na položený dotaz, zda se nebojí o jejich bezpečnost, totiž řekl, že si je velmi jistý a že USA mají v Turecku „skvělou leteckou základnu, velmi mocnou základnu“. Ta ovšem patří Turecku. Přístup ke zbraním by se tak při dalším zhoršení vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi mohl zkomplikovat.

Zběsilý Trump, nepříčetný Erdogan. Odvěké spojence rozhádala nejen Sýrie

„Spojené státy by měly odvézt všechny své nukleární zbraně, zmenšit svou závislost na tureckých základnách a omezit sdílení zpravodajských informací i prodej zbraní. V Sýrii by pak měly stanovit červené linie,“ míní bývalý ředitel americké Rady pro mezinárodní vztahy Richard Haass.

Ten na Twitteru také napsal, že se Američané už dávno měli smířit s faktem, že spojenectví USA a Turecka je pouhou fikcí. „Ankara neopustí NATO, ani se nepřikloní k Východu. Současné vedení jen odmítá nastavená pravidla a chce je změnit. To ve skutečnosti může být pro Washington ještě horší,“ dodává americký analytik Aaron Stein.

16. října 2019

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...