Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Megalomanský sen Erdogana. V Turecku staví bratříčka Bosporského průlivu

  13:15
Tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi se splní velký sen. Už za pár měsíců by měly začít stavební práce megalomanského projektu Istanbulského plavebního kanálu, který spojí Černé a Marmarské moře. Archeologové, ochránci životního prostředí i urbanisté však argumentují, že projekt bude mít zničující následky.

Megalomanský projekt už nic nezastaví. Desítky kilometrů dlouhý kanál, který protne západní předměstí Istanbulu, jezero Küçükçekmece a propojí Marmarské a Černé moře, je totiž vysněným dílem tureckého vládce Recepa Tayyipa Erdogana.

Je národní ostudou, že Turecko nemá auto. Erdogan ho nařídil vyrobit

O kanálu se dlouhé roky nemluvilo. Erdogan ho však stále nosil v hlavě. Připomněl ho během říjnové návštěvy Srbska. „Otevření nového paralelního kanálu k Bosporskému průlivu, kterému budeme říkat Istanbulský kanál, je můj sen. S boží pomocí položíme základní stavební kameny už na konci letošního nebo na začátku příštího roku. Mluví se o Suezském kanálu, Panamském kanálu a nyní se bude mluvit i o tom istanbulském,“ prohlásil Erdogan.

Istanbulský kanál je jedním z několika projektů, které chce turecká vláda dokončit do roku 2023, tedy na sté výročí vzniku Turecké republiky. U Istanbulu má vyrůst například třetí velké letiště, oba městské břehy pak propojí několik nových mostů. Jen vybudování plavebního kanálu vyjde státní kasu na deset miliard dolarů. Nezávislí pozorovatelé tvrdí, že částka je velmi podhodnocená. Přesné plány na trasu kanálu zná zatím pouze vláda.

Továrna na peníze, nebo prodělečný projekt?

Političtí činovníci tvrdí, že se takto nákladný projekt dlouhodobě vyplatí. Argumentují tím, že plavební kanál nastartuje ekonomiku a z Turecka udělá centrum světové lodní dopravy. Ekonomové však s takovou vizí nesouhlasí. Argumentují řadou podobných megalomanských projektů, kterou jsou vždy financovány ze státních i soukromých peněz.

Dobrým příkladem je most Osmangazi, který se na východě Istanbulu klene přes Izmítský záliv. Most úřady otevřely loni a měly s ním velké plány. Řidiči však přes něj odmítají jezdit kvůli vysokým poplatkům. Raději volí delší cestu po pobřeží nebo plavbu trajektem. Ekonom Mustafa Sönmez serveru Politico  prozradil, že vláda jen na tomto projektu v následujících letech přijde o stovky milionů dolarů.

Turecko už nepotřebuje vstoupit do Evropské unie, prohlásil Erdogan

Vláda však tvrdí, že v případě Istanbulského kanálu se zájemci o 43 kilometrů dlouhou plavbu najdou. Otázkou však zůstává, zda nezůstanou věrni cestě přes Bosporský průliv. Istanbulu nenahrává ani konvence z Montreux podepsaná v roce 1936. Turecko podle ní musí umožnit bezplatnou plavbu všem civilním lodím přes Bospor.

Proti výstavbě kanálu se bouří památkáři, ochránci životního prostředí i urbanisté, píše server al-Monitor. Předseda istanbulské kanceláře Komory urbanistů Akif Burak Atlar uvedl, že jeho organizace napadne plány na výstavbu u soudu. Zároveň uznává, že případný soudní spor na výstavbě nic nezmění. Komora už takto podala na 150 stížností na další projekty, pouze u zlomku se dočkala vítězství. Výsledkem však vždy bylo pouze to, že regionální úřady opět schválily už odmítnutý projekt.

Urbanisté se bojí oponovat režimu

Podle Atlara projekt Istanbulského kanálu nedává smysl. Do už tak bezútěšného západního předměstí podle něj přinese další zátěž. Urbanisté, kteří pracují pro vládu, to podle něj ví. Námitky si však nechávají pro sebe, protože se bojí o práci.

Na jistotě jim nepřidal ani loňský pokus o převrat, po kterém dostalo vyhazov na 150 tisíc lidí z vládních institucí a armády. Atlar tvrdí, že racionální připomínky urbanistů vláda bere jako tlak ze strany opozice. „Vlastně je to celé problém nedostatku demokracie,“ dodává.

Turecko má novou Stranu dobra, její předsedkyně chce sesadit Erdogana

Klidné spaní nemají kvůli snu Erdogana ani památkáři. Kanál zřejmě protne archeologické naleziště Bathonea. Nevyhne se ani jeskyním Yarimburgaz, které platí za vůbec nejstarší dochované a zmapované lidské obydlí v Evropě. Zda se tato místa dočkají nějaké zvláštní ochrany, dosud vláda neuvedla.

„Vláda tomu říká bláznivý projekt, pro nás je to však noční můra,“ tvrdí Onur Akgül z organizace na ochranu životního prostředí Northern Forest Defense. Vědci podle něj na základě dlouhodobých pozorování tvrdí, že výstavba kanálu naruší jemnou rovnováhu mezi Černým a Marmarským mořem. Očekávají, že v Marmarském moři vzroste koncentrace sulfanu. Obyvatelé Istanbulu se tak mohou těšit na intenzivní zápach zkažených vajec. Kanál pochopitelně naruší také migrační trasy zvířat.

Zkáza zdrojů pitné vody

Následkům výstavby neuniknou ani zdroje pitné vody. „Z oblasti Sazlidere, kudy povede plavební kanál, odebírá pitnou vodu 13 městských částí Istanbulu,“ popisuje urbanista Nuray Çolak. Připomíná, že město má už tak velké problémy s dodávkami vody. „Tohle je ta poslední věc, kterou Istanbul i celé Turecko potřebuje. Nechápu, jak o něm někdo může vůbec přemýšlet. Není na tom nic logického,“ míní.

Erdogan mohl zemi demokratizovat, místo toho přišel protipuč, říká turkolog

Vláda však argumentuje, že Bosporský průliv je jedním z nejexponovanějších míst světové lodní dopravy a potřebuje odlehčit. Ročně tudy propluje asi 53 tisíc plavidel. Na dohled tureckým památkám se pomalu sunou i velké tankery s nebezpečným nákladem. Nehody těchto strojů jsou přímo v Bosporu výjimečné. Ropa se zde naposled rozlila v roce 2003, před dvěma lety tanker narazil do pobřeží (oficiální seznam všech nehod najdete zde).

„Výstavbou Istanbulského kanálu se minimalizuje dopad lodní dopravy na okolí v Bosporském průlivu,“ argumentuje ministr dopravy Ahmet Arslan. Vláda podle něj provedla všechny potřebné průzkumy i analýzy dopadů na životního prostředí pro výstavbu Istanbulského kanálu. V dubnu letošního roku veřejnost ubezpečil, že kolem kanálu se plánuje výsadba stromů i zatravněných ploch.

Bosporský průliv (červeně) a předpokládaná trasa Istanbulského kanálu (modře)

Bosporský průliv (červeně) a předpokládaná trasa Istanbulského kanálu (modře)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...