Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme úspěch, chlubí se Turci. Erdogan mluví o 109 zabitých teroristech

  12:13aktualizováno  16:38
První noc turecké protikurdské ofenzivy v Sýrii byla úspěšná a Turecko obsadilo vybrané cíle. Oznámilo to ve čtvrtek turecké ministerstvo obrany. U pohraničního města Tall Abjad jsou turecké jednoty sedm kilometrů za hranicí. Kurdové hlásí těžké boje, Turci navíc podle nich zasáhli i věznici s radikály Islámského státu.
Z města Rás al-Ajn na severu Sýrie kvůli turecké invazi prchají stovky lidí....

Z města Rás al-Ajn na severu Sýrie kvůli turecké invazi prchají stovky lidí. (9. října 2019) | foto: Reuters

Při čtvrteční minometné palbě ze Sýrie bylo v Turecku zraněno osm lidí. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Turci od středy zabili 109 kurdských bojovníků z jednotek YPG a YPJ neboli „teroristů“. Na útěku jsou tisíce obyvatel syrského severu. 

Turecké ministerstvo obrany ve čtvrtek ráno sdělilo, že první noc operací byla úspěšná, protože se podařilo obsadit vybrané cíle. Z oznámení však není jasné, o jaké lokality se jedná. 

Turecká televize NTV ve čtvrtek odpoledne oznámila, že při minometné palbě byly v tureckém pohraničním městě Akçakale zasaženy dvě vládní budovy a zraněno osm lidí. 

Podle tureckých médií byl útok veden ze syrského Tall Abjadu. Palba syrských kurdských oddílů od středy zasáhla několik míst na turecké straně hranice a obyvatelé tam byli vyzváni, aby se nezdržovali u hranice a zůstali v domech. Turecká agentura Anadolu oznámila, že syrští spojenci turecké armády obsadili dvě syrské vesnice na hranici a vytlačili z nich Kurdy.

Do turecké ofenzivy se zapojují povstalecké skupiny, které Ankara podporuje a jež působí na severu Sýrie. Jejich mluvčí oznámil, že tyto oddíly směřují k bojišti na hranici. 

Armáda středeční útok zahájila s úkolem vyčistit pohraničí od kurdských oddílů YPG a připravit podmínky pro zřízení bezpečnostní zóny. Jednotky se přitom podílely na porážce teroristického Islámského státu, Ankara je ovšem řadí k teroristům. 

Kurdové jsou součástí arabsko-kurdských Syrských demokratických sil (SDF). Jejich mluvčí Marván Kámišlí ve čtvrtek řekl, že ve vesnicích, do nichž se Turci snaží vstoupit, se odehrávají těžké boje. Do bojů se nyní chystá zasáhnout syrská opozice, kterou Turecko od počátku syrské války podporuje. Její bojovníci míří ze západu k městům Tall Abjad a Rás al-Ajn.

Erdogan už slibuje otevřenou náruč každému, kdo opustí kurdské jednotky a přidá se na tureckou stranu:

V pohraničním městě Kámišlí podle kurdských zdrojů turecká armáda ve středu večer zasáhla část věznice, v níž je mnoho zajatců z Islámského státu. Úřady spravující Kurdy obývané oblasti severní Sýrie to považují za zjevný pokus zajatce tímto způsobem osvobodit.

„Takové útoky na věznice s teroristy povedou ke katastrofě, jejíž důsledky později svět nemusí zvládnout,“ stojí v prohlášení kurdských úřadů. Turecko tuto informaci zatím nekomentovalo. Podle amerického tisku nejnebezpečnější z bývalých bojovníků IS chce americká armáda odvézt jinam. 

Panují obavy, že zajatci se v chaosu mohou dostat na svobodu a obnovit své boje. Zajatci Islámského státu, které je třeba věznit, zůstanou ve věznicích, řekl Erdogan.

Kurdové nám nepomohli v Normandii, bojují o svoje území, řekl Trump

Vývoj sleduje exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR). Podle jejích informátorů v Sýrii byla ve čtvrtek ráno slyšet sporadická střelba z pohraničních oblastí v okolí měst Tall Abjan a Rás al-Ajn. Kurdům se údajně podařilo odrazit další útok tureckých pozemních oddílů u Tall Halafu.

Informace o obětech nejsou k dispozici z nezávislých zdrojů. Podle exilové Syrské organizace lidských práv (SOHR) mají boje po prvním dni 27 mrtvých, z nichž osm jsou civilisté a zbytek kurdští bojovníci.

Turecko za útok na YPG, které v minulosti pomohly porazit IS, sklízí kritiku na celém světě. Připojili se k ní čerstvě i představitelé českých politických stran, kteří hovoří o zradě a o porušení mezinárodního práva.

Část české opozice kritizuje i premiéra Andreje Babiše, který v září v OSN podpořil plán tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na vznik bezpečnostní zóny. Babiš v úterý vyjádřil překvapení nad tureckým záměrem podniknout vojenskou akci a vyslovil se pro svolání Rady bezpečnosti OSN. Babiš také řekl, že Česká republika se ztotožňuje se společným postojem Evropské unie, která tureckou operaci odsoudila.

Jak reaguje mezinárodní scéna

Itálie vyzvala Turecko, aby boje okamžitě zastavilo. Řecko je údajně připraveno do bojů v stoupit, pokud tak učiní Francie, která stojí na straně Kurdů. Rusko chce prosadit dialog mezi syrskou a tureckou vládou, Írán vyzval Turecko, aby své vojáky ze Sýrie stáhlo. 

Francouzské ministerstvo zahraničí si kvůli turecké ofenzivě v Sýrii předvolalo tureckého velvyslance v Paříži. Evropská komise (EK) vojenskou operaci označila za další překážku v mírovém procesu, zatímco šéf britské diplomacie vyzval ke zdrženlivosti. Uvedla to agentura Reuters. 

„Kvůli ofenzivě v Sýrii si (tureckého velvyslance) povoláme ve čtvrtek odpoledne,“ potvrdil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z francouzské diplomacie.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab podle britských médií v telefonátu s tureckými představiteli vyjádřil znepokojení z postupu Ankary na severu Sýrie a vyzval ke zdrženlivosti. „Tato intervence představuje riziko ještě většího humanitárního strádání a podkopává snahu porazit Islámský stát,“ uvedl Raab.

Evropská komise ve čtvrtek uvedla, že postup Turecka hatí jakékoli naděje na možnost ukončení konfliktu v Sýrii. Operace podle komise nejspíš zvýší počet lidí prchajících ze země a bude znamenat větší hrozbu pro civilisty. 

„Domníváme se, že nové ozbrojené střety dál podkopou stabilitu celého regionu, zhorší strádání civilních obyvatel, zapříčiní další nucené přesuny a... ohrozí pokrok, kterého jsme dosáhli ve snaze o porážku (Islámského státu),“ uvedla mluvčí komise Maja Kocijančičová.

Už ve středu šéf EK Jean-Claude Juncker vyzval Ankaru k zastavení operace, Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a Německem vyzvala ke svolání Rady bezpečnosti OSN. 

Trump se hájí, sklízí ale kritiku

Americký prezident Donald Trump, který je obviňován, že ponechal na holičkách kurdské spojence z bojů proti IS, se hájí tím, že motivem Kurdů v boji proti teroristům bylo území.

Turecko vede pozemní útok proti Sýrii, po dělostřelecké a letecké přípravě

Řekl také, že Kurdové nepomáhali Spojeným státům tam, kde to neodpovídalo kurdským zájmům, a jako příklad uvedl vylodění protihitlerovských spojenců v Normandii za druhé světové války nebo boje amerických vojáků v Afghánistánu či v Tichomoří.

Kriticky se k Trumpovi vyjádřil také evropský tisk, podle nějž prezident zrazuje kurdské spojence a dělá z USA nespolehlivého partnera. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo však odmítl tvrzení, že USA stažením svých vojáků z postů na severu Sýrie daly Turecku zelenou. Obavy Turecka o bezpečnost jižní hranice považuje za oprávněné.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Je to diktát, ne solidarita, kritizuje Fico schválený migrační pakt EU

16. dubna 2024  11:28,  aktualizováno  12:26

Slovenský premiér Robert Fico se v úterý vyjádřil proti novému migračnímu paktu, který minulý týden...

Poslanci budou řešit regulaci návykových látek a zákaz jejich prodeje dětem

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  12:20

Přímý přenos Změnou zákona o návykových látkách s pravidly pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s...

Hodnoticí komisi stavby metra D někdo vydíral, oznámil DPP. Policie to prověřuje

16. dubna 2024  12:14

Pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D prověřuje na...

Ubodal spící přítelkyni. Za úkladnou vraždu stráví senior za mřížemi 14 let

16. dubna 2024  12:12

Šestašedesátiletý Ladislav Ubl si za vraždu přítelkyně definitivně odsedí 14 let. Vrchní soud v...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...