Americký viceprezident Mike Pence (v pozadí ministr zahraničí Mike Pompeo) na...

Americký viceprezident Mike Pence (v pozadí ministr zahraničí Mike Pompeo) na tiskové konferenci oznamuje konec konfliktu v Sýrii po dlouhém jednání s tureckým prezidentem Erdoganem. (17. října 2019) | foto: ČTK

Sjednali jsme příměří. Nevěřili jsme, že Kurdové oblast udrží, vzkazují USA

  • 111
Spojené státy dojednaly s Tureckem dohodu o příměří a ústupu kurdských milicí YPG částečně i proto, že nevěřily, že Kurdové oblast udrží vojenskou silou. Novinářům to ve čtvrtek řekl americký zvláštní zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey. Turecko ve čtvrtek souhlasilo s tím, že zastaví svou operaci v Sýrii na pět dní, aby Kurdové mohli z „bezpečné zóny“ na severovýchodě Sýrie odejít.

„YPG si nepochybně přála v těch oblastech zůstat. Dospěli jsme ale k závěru, že nejsou vojensky schopni tyto oblasti udržet, a usoudili jsme, že zastavení palby bude mnohem lepší v zájmu kontroly této chaotické situace,“ konstatoval americký diplomat.

„Turecká strana přeruší operaci Pramen míru, aby umožnila stahování sil YPG z bezpečnostní zóny během 120 hodin,“ oznámil ve čtvrtek americký viceprezident Mike Pence na tiskové konferenci po více než čtyřech hodinách jednání v prezidentském paláci v Ankaře.

Bezpečnou zónu definovaly Spojené státy a Turecko jako oblast, kde se nynější turecká ofenzíva odehrává, tedy v třicetikilometrovém pásmu v centrální oblasti severovýchodní Sýrie. 

Podle Penceho Spojené státy dostaly záruky ze strany kurdských oddílů YPG, že se spořádaně stáhnou. Jejich stahování už prý začalo.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu však upozornil, že Turecko zastaví vojenskou operaci teprve poté, co kurdské milice YPG opustí své pozice a odevzdají těžké zbraně. Dohoda ale Turecku neukládá stáhnout své vojáky, všímá si agentura AP.

„Turci teď sami jednají s Rusy a Syřany v dalších oblastech na severovýchodě a v Manbidži západně od Eufratu,“ konstatoval Jeffrey. „Zda tyto oblasti zahrnou do bezpečné zóny kontrolované Tureckem, o tom se podrobně nejednalo. Teď to Tureckem kontrolované území není,“ dodal.

Turecká armáda podle Jeffreyho velmi rychle obsadila velké území a bez příměří by v tom pokračovala. Spojené státy teď budou s Tureckem pracovat na řešení humanitárních problémů v bezpečné zóně.

Myslíte si, že příměří v zásadě ukončilo tureckou ofenzívu v severní Sýrii?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 25. října 2019. Anketa je uzavřena.

NE
NE 769
ANO
ANO 39
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video