Turecká policie.

Turecká policie. | foto: Reuters

V Turecku s koncem výjimečného stavu propustili 18 tisíc vojáků a policistů

  • 71
V Turecku v neděli propustili na základě vládního dekretu přes 18 tisíc státních zaměstnanců, především policistů a vojáků, ale i akademiků. Podle tureckých médií je to poslední mimořádné opatření v rámci už téměř dva roky trvajícího výjimečného stavu, který by měl v pondělí skončit. Už v pátek pak ve vězení skončili další novináři.

Podle nového dekretu přijde o práci 18 632 lidí. Téměř devět tisíc z nich jsou policisté, dalších šest tisíc propuštěných tvoří vojáci, členové tureckého letectva a námořnictva. 

Erdogan obhájil mandát už v prvním kole, největší soupeř uznal porážku

Na seznamu je dále asi tisíc zaměstnanců ministerstva spravedlnosti a přes osm set četníků a příslušníků pobřežní stráže, píše turecký list Hürriyet

Své posty muselo opustit také 199 vysokoškolských učitelů a zaměstnanců univerzit, zatímco zhruba tři stovky dříve propuštěných Turků se mohly na své pozice ve veřejných institucích a na ministerstvech vrátit.

Dekret rovněž nařizuje uzavřít dvanáct spolků, troje noviny a jednu televizní stanici. Už v pátek navíc skončili další čtyři novináři ve vězení kvůli údajným vazbám na strůjce nepovedeného puče v červenci 2016. 

Osm let a devět měsíců mají strávit za mřížemi Ali Bulaç a Şahin Alpay za údajné členství v teroristické organizaci. 

Na deset a půl roku byli odsouzeni Mümtazer Türköne a Mustafa Ünal. Všichni pracovali pro deník Zaman, který býval největším opozičním listem v zemi, než nad ním před dvěma lety převzaly turecké úřady kontrolu.

Za rok a půl bylo v souvislosti s pokusem o převrat propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160 tisíc lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50 tisíc lidí skončilo za mřížemi. Tisíce dalších lidí musely přestoupit na nižší pozice. Nejen opozice v těchto čistkách vidí snahu umlčet všechny kritické hlasy. 

Ve vězení je v současnosti v Turecku podle novinářské asociace i na 150 novinářů, řada z nich kvůli údajnému podporování terorismu.Po pokusu o puč, z něhož Ankara viní hnutí duchovního Fethullaha Gülena a jeho příznivce, bylo podle nezávislé organizace P24 v Turecku zavřeno na 170 sdělovacích prostředků a vydavatelství, včetně vysílání kurdského dětského programu.

Když budete potřebovat, Erdogan vám pomůže. Jak Turci a Syřané slavili

V neděli vydaný dekret je podle vlády posledním nařízením v rámci výjimečného stavu, který v Turecku začala platit právě po pokusu o puč. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž po červnovém vítězství ve volbách oznámil, že země už výjimečný stav nebude potřebovat. 

Sedmkrát obnovený výjimečný stav by měl skončit v pondělí, až Erdogan složí přísahu a zahájí svůj další mandát. Od pondělí tak začne také platit nový prezidentský systém. Opuštění parlamentního systému si Turci odhlasovali loni v referendu. Nejmocnějším mužem v zemi nyní bude Erdogan. Funkce premiéra se zruší a právě prezident bude sestavovat vládu, vydávat dekrety a stanovovat rozpočet.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video