VIDEO: Ankaru zavalila prachová peřina. Bouře odnášela střechy, ničila stany

  • 5
Apokalyptický výjev se v sobotu naskytl obyvatelům Ankary. Tureckou metropoli zasáhla prachová bouře, která v mžiku ponořila město do tmy. Silný vítr odnesl několik střech a porazil několik stromů. Lehčí zranění utrpělo šest lidí. Ke vzniku bouře zřejmě přispělo velké sucho.

Prachová bouře se objevila v ankarské čtvrti Polatlı, postupně však nabývala na síle a šířila se městem. To neobvyklý úkaz paralyzoval. V okrajových částech metropole bouře zničila stany zemědělců a problémy kvůli snížené viditelnosti způsobila také v dopravě, píše list Daily Sabah

Ankarský guvernér Vasip Şahin ovšem uvedl, že masivní prachová peřina zřejmě nezavinila žádné ztráty na životech. Později podle deníku Hürriyet dodal, že šest lidí utrpělo lehčí zranění.

Zasáhly je totiž předměty, které odnesl silný vítr. Podle turecké mutace BBC se vznesly střechy domů a obchodů, spadlo také několik stromů. V centru Ankary přestala fungovat elektřina. „Najednou přišla noc,“ cituje panikařící Turky televize CNN Türk.

Televizní meteorolog Bünyamin Sürmeli vysvětluje, že jsou písečné bouře novým normálem centrálního Turecka. V posledních měsících tam spadlo velmi málo srážek, což podle odborníka přispívá ke vzniku písečných bouří.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video