Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Tuniští islamisté vtrhli na univerzitu, jež odmítla zapsat ženu v nikábu

  • 93
Islamisté v severoafrickém Tunisu vpadli budovy univerzity ve městě Sousse a zaútočili na akademiky. Skupinu rozhořčilo, že ústav odmítl zapsat muslimku se zahalenou tváří. Před nadcházejícími volbami v zemi kulminuje náboženské napětí.

"Sekretář univerzity byl ráno brutálně napaden skupinou náboženských extrémistů," potvrdil v sobotu rektor univerzity Moncef Abdul Džalíl agentuře Reuters. Univerzita v Sousse leží asi 150 kilometrů od tuniské metropole Tunisu.

Vše začalo ráno, kdy vedení školy odmítlo zapsat ke studiu ženu se zahalenou tváří. Vzápětí se do univerzitního kampusu začali stahovat studenti, kteří nesouhlasili s rozhodnutím akademiků. Na dvě stovky lidí se svolalo prostřednictvím sociálních sítí.

Zprvu protestovali venku, pak ale vtrhli do budovy a mezi učiteli a dalšími studenty vyvolali paniku. O několik hodin později se před univerzitou znovu sešli protestující, kteří protestovali proti náboženskému napětí. Převládaly mezi nimi ženy.

Tunisané zamíří k volbám

Někdejší francouzská kolonie v Magrebu se tradičně vyznačuje sekulárním a liberálním smýšlením. To se však změnilo poté, co v lednu padl dlouholetý režim prezidenta Zína Abidína bin Alího. (více zde)

Policie za bin Alího třiadvacetileté vlády policie zatýkala a věznila všechny lidi, kteří byli podezřelí z členství v nějaké islamistické skupině. Teď dosud zakazovaní konzervativní muslimové začali projevovat vize dalšího vývoje Tuniska.

Koncem měsíce, 23. října, vyrazí Tunisané k volbám. Bude to poprvé od revoluce, která inspirovala následnou vlnu nepokojů "arabské jaro". V zemi ale podle Reuters stoupá napětí; proti sobě stojí islamisté a sekulární Tunisané, kteří se bojí, že jejich liberální hodnoty jsou ohroženy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video