Migranti na gumovém člunu jsou osloveni pracovníky záchranných lodí Sea-Watch...

Migranti na gumovém člunu jsou osloveni pracovníky záchranných lodí Sea-Watch ve vodách mimo Libyi (3. 4. 2019). | foto: Fabian Heinz/Sea-eye.orgAP

Nejméně 70 migrantů se utopilo u Tuniska, počet mrtvých zřejmě poroste

  • 134
Nejméně sedmdesát migrantů se utopilo v mezinárodních vodách u tuniského pobřeží, dalších šestnáct z moře vytáhli rybáři. Člun pravděpodobně vyplul z Libye a počet mrtvých se může ještě zvýšit. Záchranáři se stále snaží najít v moři přeživší.

Počty utonulých kolísají v závislosti na zdroji, OSN například referuje o padesáti mrtvých. Ministr tuniského ministerstva obrany řekl, že podle přeživších na člunu bylo šedesát až sedmdesát lidí ze subsaharské Afriky.

Člun vyplul z libyjského přístavu Zuára nedaleko hranic s Tuniskem a potopil se 74 kilometrů od tuniského přístavu Sfax, který leží zhruba 240 kilometrů jižně od metropole Tunis.

Podle twitterového učtu tísňové linky Alarm Phone, na níž se mohou obrátit migranti na moři v nesnázích, se počet mrtvých může zvýšit. Záchranná operace ještě neskončila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video