Chceme práci, chceme žít důstojně. Protestující Tunisané svádějí boj s policií

  • 37
V Tunisu a dalších městech už několik dní protestují stovky mladých lidí. Demonstranti se střetli s policií, házeli po ní kameny a zápalné láhve. Policisté proti nim zakročili slzným plynem a vodními děly. Několik stovek lidí bylo dosud zatčeno a i kvůli tomu pak lidé vyšli do ulic, tentokrát už ve dne. Ulice patří všem, volali s tím, že chtějí důstojnější podmínky k životu.

Zhruba 300 mladých mužů se v pondělí střetlo s policií v Tunisu, násilí v ulicích hlásili i obyvatelé středotuniské Kaseríny a Gafsy a přístavních měst Súsa a Monastir. Nepokoje zavládly také předchozí tři noci, a to navzdory zákazu vycházení od 16 hodin, který platí kvůli epidemii koronaviru.

Podle dřívějšího oznámení ministerstva vnitra bylo zatčeno přes 600 lidí a byly posíleny armádní oddíly. Na snímcích šířených na sociálních sítích bylo patrné, že účastníci nedělních protestů pálili pneumatiky a policisté se je snažili rozehnat.

Podle ministerstva vnitra jsou mezi 632 zatčenými mladí lidé ve věku mezi 15 a 25 lety a nejčastějším důvodem zadržení byl vandalismus a rabování obchodů a bank.

Během dne se v centru hlavního města sešly desítky lidí. Demonstrující volali, že „přišli za dne“. Obsadili tříproudovou Burgibovu třídu, na níž jsou vládní budovy a kde se roku 2011 konaly velké protesty. Účastníci pondělní akce požadovali propuštění lidí zadržených při nočních protestech. 

„Nazývají (vláda) zlodějem každého, kdo protestuje proti systému. Přišli jsme za dne s odkrytými tvářemi, ne v noci, abychom řekli, že chceme práci, chceme žít důstojně,“ citovala agentura Reuters jednu z účastnic, nezaměstnanou Soniu, která odmítla uvést další jméno.

Arabské jaro deset let poté. Z chaosu těžil Írán a Saúdové, říká Tureček

Reuters upozorňuje, že účastníci nejnovějších demonstrací v Tunisku se nehlásí k žádné politické straně ani nemají jednotící heslo. V pondělí volali „žádný strach, žádný strach, ulice patří národu“.

Kromě Tunisu se k dennímu protestu lidé sešli i v Manzal Bú Zajánu poblíž středotuniského města Sídí Bú Zíd, kde se na konci roku 2010 upálil prodavač ovoce, jehož čin rozpoutal pozdější politické protesty známé dodnes jako arabské jaro.

Tunisko, kde před deseti lety začala vlna protivládního odporu, jež pak zasáhla další arabské země, se stále potýká s vážnými hospodářskými problémy. Ceny zboží tam rychle rostou a třetina mladých lidí je nezaměstnaná.

Ve snaze zmírnit politickou a hospodářskou krizi vláda premiéra Hišáma Mašíšího provedla rozsáhlé personální změny, které se týkaly jedenácti ministerstev a jejichž smyslem je vytvořit pro občany více pracovních míst. Nový kabinet musí nyní potvrdit parlament.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video