Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tuniský autoritář našel nového obětního beránka. Po opozici útočí na černochy

  15:47
Tuniskem se přelévá vlna násilí a diskriminace vůči černošským občanům a migrantům ze subsaharské Afriky. Olej do ohně přitom přilil sám prezident Kaís Saíd, který minulý týden prohlásil, že se „zrádci“ snaží změnit demografický profil země. Vládce, který mílovými kroky posouvá Tunisko k diktatuře, tak odvrací pozornost od ekonomických problémů svého státu.
Tuniský prezident Kaís Saíd

Tuniský prezident Kaís Saíd | foto: Profimedia.cz

„Nepřiznaným cílem pokračujících vln nelegální migrace je udělat z Tuniska čistě africkou zemi, která už nebude mít žádnou vazbu na arabské a islámské národy,“ řekl minulý týden tuniský prezident ve značně konspiračním projevu, v němž také zmínil, že na změně demografického profilu jeho země pracují „zrádci spolu s cizími zeměmi“.

Policii vyzval, aby stůj co stůj zastavila nelegální přistěhovalectví a všechny migranty bez dokladů vyhostila. Vládce, který už od svého nástupu do funkce utahuje otěže a dokonce odvolal premiéra, pozastavil činnost parlamentu, prosadil si novou ústavu a oznámil, že bude vládnout sám, se tak po zátazích proti opozici zaměřil na další segment společnosti – černochy. V Tunisku předloni podle odhadů vlády žilo asi 21 tisíc migrantů ze subsaharské Afriky.

Podle tuniského Fóra pro ekonomická a sociální práva (FTDES) jich bude spíš víc, maximálně však 50 tisíc. Dělníci, ale i studenti či žadatelé o azyl sice do země díky bezvízovému styku přišli bez problémů, kvůli zkostnatělé byrokracii a složitým podmínkám však potom ještě dlouho nemají doklady k pobytu v zemi. Potvrzuje to i vatikánská organizace Integral Human Development.

Povládnu sám. Sotva se Tunisko zbavilo diktátora, už se rodí nový

A na stovky až tisíce lidí tmavé pleti, s doklady nebo bez, Saídův projev tvrdě dopadá. Situace už dokonce zašla tak daleko, že hned dvě africké země přistoupily k repatriaci svých občanů. Jak Pobřeží slonoviny, tak Guinea do Tuniska podle BBC vypraví charterová letadla. „Nejnaléhavějším úkolem je zachránit životy, zabránit zraněním,“ uvedl mluvčí vlády první jmenované země Amadou Coulibaly. Oběma státům už se přihlásily stovky zájemců.

Tuniský prezident popírá, že je rasista. Jeho výroky už nicméně stačily k tomu, že mnoho migrantů přes noc ztratilo práci nebo bydlení. Majitelé bytů nebo zaměstnavatelé je vyhodili ze strachu, že budou mít kvůli nelegálním migrantům problémy. Někteří lidé nahlásili, že byli napadeni. Desítky běženců už zatkla tuniská policie. Potíže však mají i Tunisané tmavé barvy pleti, dodává agentura Reuters.

„Jeho slova dala zelenou mnoha lidem, kteří už předtím smýšleli jako rasisté,“ popsaly v podcastu BBC studentky z jižní Afriky. „Někteří Tunisané nám říkají, abychom se vrátili domů. Říkají, že nás tady nechtějí. ‚My nejsme Afričani. Připravte se, jdeme si pro vás. Budeme mít barbecue,‘“ cituje jejich výhrůžky. Některým lidem už vypálili dům, jiné zastrašovali, zmlátili.

Nepříjemný zážitek, který následoval hned druhý den po prezidentově projevu, má za sebou i Konžan Cédéric Tumb. „Když jsem přišel do metra, asi třicet lidí kolem mě začalo vydávat opičí zvuky, začali do mě strkat. Kousek od východu stála skupinka policistů, ale jen ten rasistický útok sledovali a nehnuli ani prstem, aby mi pomohli,“ uvedl pro německou stanici Deutsche Welle (DW) s tím, že se bojí o své bezpečí a zvažuje návrat do Konga.

Profesor zvaný Robocop a odpůrce gayů. Tunisko zvolilo prezidenta

Také podle dívky z podcastu lidé útočníky často nehlásí policii, protože mají pocit, že v „tom jede s nimi“. Taxikáři podle ní odmítají brát černošské zákazníky. „Někteří mí tuniští přátelé říkají, že se teď kvůli tomu, co se děje, stydí za to, že jsou Tunisané,“ líčí.

Podle loňského průzkumu také až 80 procent Tunisanů míní, že je rasová diskriminace v jejich zemi problém. Na Blízkém východě a severu Afriky to bylo vůbec nejvyšší číslo, dodává BBC. Minulou sobotu se tak několik set demonstrantů na protest proti Saídově politice vydalo do ulic. Žádali ho o omluvu a křičeli „pryč s fašismem, Tunisko je africká země“.

„Před šesti lety jsem se do Tuniska přistěhoval z Mali, abych mohl studovat účetnictví. Nikdy mě nikdo neurazil ani nediskriminoval. Současná agresivní situace je naprosto nová,“ všímá si také Suleiman Kali, který na jedné z tuniských univerzit pracuje na krizové lince pro studenty. Mnozí se prý ze strachu neukázali ve škole.

Tunisko nad migrací přivíralo oči, teď vadí

DW připomíná, že Tunisko bylo dlouhá léta k migraci ze subsaharské Afriky vstřícné, protože potřebovalo lidi na levnou práci. Zavíralo oko nad lidmi bez dokladů, kteří přes něj jen chtěli projít dál do Evropy. Země lákala přistěhovalce i díky relativně povedenému přechodu k demokracii po arabském jaru. To se s nástupem Saída pozvolna vytrácí.

Studentka v podcastu mimo jiné říká, že ji tuniský prezident zklamal. „Chápu, že je tu problém s nelegální migrací a že tady tito přistěhovalci začali páchat zločiny, obchodovat s drogami, provozovat prostituci. Je jasné, že s tím vláda chce zatočit, aby všichni měli doklady. Ale ta část o tom, že chceme změnit demografii Tuniska, je prostě absurdní,“ míní.

Africká unie, jejíž je Tunisko součástí, Saídova slova koncem února odsoudila jako „šokující“ a varovala před rasovými nenávistnými projevy. Na stranu černošských obyvatel se postavila třeba i tuniská tenisová hvězda Ons Džabúrová, která vyzvala k dodržování práva na důstojný život pro každého.

Tuniská populace už měsíce čelí nedostatku potravin, v obchodech chybí cukr, olej, káva, mléko či máslo. Země se v současnosti snaží odvrátit bankrot a zároveň vyjednává o mezinárodní pomoci. V nedávných parlamentních volbách přišlo k urnám rekordně málo lidí, pouhých 11 procent, a většina stran hlasování bojkotovala. Tvrdým zásahem proti disentu z poloviny února, kdy byly zatčeny desítky lidí, se Saíd podle opozice snaží odvrátit pozornost od prohlubující se hospodářské a sociální krize. Bez většího zájmu Západu, který nyní hasí důležitější požáry světové politiky.

„Nedávné zatýkání ukázalo, že za krizí stojí řada zločinců zapojených do spiknutí proti vnitřní i vnější bezpečnosti státu, kteří rozdělují potraviny a zvyšují jejich ceny,“ uvedl Saíd, aniž upřesnil, jak přesně zatčení lidé – opoziční politici, právníci nebo šéf nezávislého rádia – mohli ke krizi přispět. Výpad proti lidem tmavé pleti tak kromě boje s nelegální migrací působí i jako další způsob, jak upřít pozornost na někoho jiného.

Místo kupředu navíc prezident podle některých posouvá demokracii ve své zemi zpět na začátek. „V roce 1987 zorganizoval Zín Abidín bin Alí puč, aby se mohl stát prezidentem. Sliboval tehdy zavedení demokracie, místo toho ale o pár měsíců později začalo masivní stíhání jeho politických oponentů. O dva roky později byl bin Alí jediným legálním prezidentským kandidátem a započal svou třiadvacet let dlouhou éru brutální diktatury,“ připomíná komentátor Amine Snoussi.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...