Ohromná hrouda tuku ucpala kanály pod čtvrtí Whitechapel (12. září 2017)

Ohromná hrouda tuku ucpala kanály pod čtvrtí Whitechapel (12. září 2017) | foto: AP

Obří tukové monstrum, které v září vyděsilo Londýn, vystaví v muzeu

  • 35
Gigantická hrouda tuku, která v polovině září ucpala část londýnské kanalizace, bude vystavena v proslulém Muzeu Londýna. Kurátoři tvrdí, že takzvaný tukovec, jak se mu začalo v médiích přezdívat, dobře ilustruje alarmující množství odpadu produkovaného obyvateli britské metropole.

Původně měla hrouda tuku takřka čtvrt kilometru a vážila sto třicet tun. Starosti přidělávala vodohospodářům z londýnské čtvrti Whitechapel. Na jejím odstranění pracovalo osm dělníků asi tři týdny (Londýnské kanály ucpala obří hrouda tuku, váží jako jedenáct autobusů). Do muzea se „tukovec“ nedostane celý. Vystavena bude jen jeho část, a to od příštího roku. I zbytek tukové hroudy však našel využití – po zpracování skončil jako příměs do biopaliv.

Kurátorka muzea Vyki Sparkesová listu Evening Standard prozradila, že obří hrouda bude představovat „jeden z nejvíce fascinujících a zároveň nejodpornějších exponátů, jaké kdy muzeum vystavovalo“. V popisku pod ním se návštěvníci mimo jiné dozví, že hrouda byla původně „delší než ikonický Tower Bridge a těžší než jedenáct doubledeckerů“. 

„Tukovec“ se v polovině září dostal na přední stránky novin i serverů nejen v domovské Británii. Tvořil ho převážně vysrážený tuk a pestrá směsice vlhčených ubrousků, plenek, kondomů a špíny. Obří špunt byl tvrdý jako beton. Vodohospodáři se o něm vyjadřovali s úctou a velkou fascinací.

13. září 2017

„Je to totální monstrum. Jeho odstranění si vyžádá hodně práce a technických prostředků, protože je tam pevně usazený,“ uvedl tehdy Matt Rimmer ze soukromé společnosti Thames Water, které spravuje odpadní vody v Londýně.

S velkými hroudami tuku v Londýně nebojovali poprvé. Před čtyřmi lety zdejší vodohospodáři zlikvidovali patnáctitunový chuchvalec tuku, tlejících zbytků jídla a dámských vložek, který ucpal kanály ve čtvrti Kingston.

S tukovcem bojovali vodohospodáři v londýnské čtvrti Whitechapel

S tukovcem bojovali vodohospodáři v londýnské čtvrti Whitechapel


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video