Evangelos Meimarakis (17. září 2015).

Evangelos Meimarakis (17. září 2015). | foto: Reuters

Řekům chce vládnout prostořeký advokát, Tsiprasovi spílá do podvodníků

  • 14
Bývalého řeckého premiéra Alexise Tsiprase může po nedělních volbách nahradit vůdce konzervativní strany Nová demokracie Evangelos Meimarakis. Vangelis, jak mu Řekové přezdívají, je zdatný řečník, který se nebojí vyjadřovat otevřeně. Tsiprase dokonce označil za „podvodníčka, který zničil zemi“.

Jednašedesátiletý Meimarakis se do čela hlavní pravicové strany dostal téměř náhodou, když se hledal v krajní nouzi nový předseda po rezignaci bývalého premiéra Antonise Samarase.

Ten se vzdal funkce na začátku prázdnin, když v referendu o mezinárodní pomoci výměnou za ekonomické restrikce voliči hromadně hlasovali proti (více o referendu čtěte zde). A učinil tak dřív, než se ukázalo, že na výsledky hlasování Tsipras v premiérské funkci nakonec nebude brát ohled.

I kvůli tomuto zklamání některých voličů průzkumy veřejného mínění ukazují, že obě strany mají teď šanci na vítězství úplně stejnou, takže hlasování bude do poslední chvíle napínavé. V lednových volbách vyhrála SYRIZA nad konzervativci rozdílem 8,5 procentního bodu.

Meimarakis, kterého konzervativní kolegové oceňují jako sjednocující sílu, se sám označuje za příslušníka levého křídla Nových demokratů. Poslancem za tuto stranu je nepřetržitě od roku 1989 a generálním tajemníkem Nové demokracie byl po dobu pěti let. Od roku 2012 do začátku roku 2015 byl Vangelis i předsedou parlamentu.

Jsem takový, jaký jsem, říká Meimarakis

Meimarakis je zdatný řečník, který se nebojí lidovější mluvy a kterému se oponenti jen obtížně dostanou na kobylku, jak píše agentura AFP. Svého nynějšího hlavního soupeře Tsiprase neváhá označovat za „podvodníčka, který zničil zemi“ plýtváním času na vyjednávání s mezinárodními věřiteli, která nikam nevedla, a nebojí se jej obvinit z porušení slibů, že skoncuje s úspornými opatřeními.

Řecká Syriza týden před volbami těsně vítězí v předvolebních průzkumech

Jak také píše AFP, Meimarakis má podle všeho smysl pro legraci. Když ho před několika lety jeden novinář vyzval, aby si „sundal oblek“ předsedy parlamentu a odpověděl na nepříjemnou otázku, Meimarakis neváhal žertem navrhnout, že „začne u kalhot“.

Na druhou stranu ale také uměl pohrozit jednomu poslanci, který zpochybňoval jeho roli při nákupu ponorek v době, kdy byl ministrem obrany, že mu „dá přes držku“.

Meimarakis, který je otcem dvou dcer, má pleš a hustý knír a je na řecké poměry poměrně vysoký, o sobě tvrdí, že jeho styl odpovídá přání Řeků, aby měli také „normální“ politiky.

„Jsem takový, jaký jsem, a lidé pro mě hlasovat nemusí, pokud nechtějí,“ říká. „Nebudu se měnit, zůstanu impulzivní, protože věřím, že se musíme vypořádat s problémy tím, že zůstaneme lidští,“ řekl nedávno v nejsledovanější řecké televizi Mega.

Ochranu hranic je třeba posílit

I Meimarakis v dobách, kdy působil jako ministr, jezdil do práce raději na motorce, a přehlížel tak doporučení své ochranky. Fotky někdejšího Tsiprasova ministra financí Janise Varufakise jezdícího do úřadu vlády na motorce, které obletěly svět a dávaly mu tak známku jedinečnosti, pro Řeky nebyly už ničím tak převratným.

Nejsilnější strany v Řecku

  • SYRIZA - vznikla v roce 2004 jako aliance levicových subjektů. Letos v lednu vyhrála volby s náskokem 8,5 procenta. Šéf strany Alexis Tsipras se stal řeckým premiérem, jímž byl do srpna. Voliče si získala kritikou tvrdých úsporných opatření a slibem mírnějších podmínek pro pomoc od mezinárodních věřitelů.
  • Nová demokracie - strana pravého středu, v posledních 40 letech střídala ve vedení země se socialistickou stranou PASOK. Letos v lednu ve volbách skončila druhá s 27,8 procenta hlasů. Od července ji vede Evangelos Meimarakis.
  • Zlatý úsvit - krajně pravicová nacionalistická strana založená v roce 1993. Šéfuje jí Nikolaos Michaloliakos. V lednu skončila strana ve volbách třetí.

Nová demokracie pod Meimarakisovým vedením hlasovala v červenci a v srpnu pro všechny zákony navržené Tsiprasem, které souvisely s plněním podmínek třetího balíku mezinárodní finanční pomoci, zatímco mnozí z poslanců SYRIZA naopak byli proti.

Vůdce konzervativců ale dal jasně najevo, že nikdy nebude souhlasit s revizí daňových výhod pro zemědělce - jeden z voličských pilířů konzervativců -, jak je stanoveno v návrhu pomoci, který 13. července podepsal Tsipras (více čtěte zde).

Meimarakis také zastává tvrdší postoj k uprchlické krizi. Zatímco Tsiprasova vláda neučinila nic pro ostrahu vnějších hranic schengenského prostoru, vůdce Nové demokracie chce kontrolu hranic posílit a odmítat uprchlíky, kteří nemají podle pravidel Evropské unie právo na azyl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video