Lynndie Englandová si za týrání odsedí tři roky ve vězení.

Lynndie Englandová si za týrání odsedí tři roky ve vězení. | foto: Jeff Mitchell, Reuters

Trýznitelka z Abú Ghrajb půjde na tři roky do vězení

  • 20
Vojínka Lynndie Englandová stráví tři roky ve vězení. Vojenský soud jí je vyměřil za týrání iráckých vězňů. Englandová byla poslední z devíti amerických vojáků, kteří stanuli před soudem kvůli skandálu v bagdádské věznici Abú Ghrajb. Do armády se už nesmí vrátit.

Vojenský tribunál o trestu rozhodl v noci na středu.

Porota mohla ženě, jejíž fotografie s iráckým vězněm uvázaným na vodítku obletěla celý svět, vyměřit až desetiletý trest.

V pondělí shledala porota dvaadvacetiletou Englandovou vinnou z jednoho případu spiknutí, čtyř případů špatného zacházení s vězni a z neslušného chování. Osvobodila ji pouze z dalšího bodu spiknutí. - více zde

Obhájci postavili obranu Englandové na tom, že trpěla depresí a že má tendenci snadno podlehnout nadřízeným. V Iráku to byl Charles Graner, který už byl odsouzen k deseti letům vězení a s nímž má Englandová dítě. Obžaloba však tyto argumenty odmítla a trvala na tom, že Englandová se týráním vězňů zjevně bavila a že v situacích zachycených na fotografiích neplnila jen rozkazy.

Ve svém závěrečném prohlášení před soudem se Englandová pár hodin před vynesením rozsudku omluvila za své jednání a prohlásila, že zůstává nadále americkou vlastenkou.

"Omlouvám se koaličním silám a všem rodinám," řekla pomalu Englandová před pětičlennou porotou, "omlouvám se vězňům, rodinám, Americe a všem vojákům." Vinu za své selhání připsala Englandová hlavnímu iniciátorovi týrání vězňů v Abú Ghrajbu a otci svého dítěte Charlesi Granerovi.

"Byla jsem vyvedená z míry, protože mě Graner zneužíval; v té době jsem si to neuvědomovala," řekla Englandová porotcům. "Důvěřovala jsem mu a milovala jsem ho."

Trest pro Englandovou většinu Iráčanů rozhněval. Považují trest za neúměrně nízký a byli by raději, kdyby si ho musela bývalá příslušnice amerických jednotek v Iráku odpykat v irácké věznici.

"Kdyby totéž Englandová udělala v USA, byla by potrestána mnohem přísněji," soudí bagdádský řidič autobusu Akram Abdal Ámir.

Na nepřiměřenou délku vazby upozorňují iráčtí aktivisté a o propuštění mnohých vězňů žádal také irácký ministr spravedlnosti. Američtí vojáci stále střeží věznice v Iráku, v nich zadržují přes 11 tisíc lidí.

VŠECHNY ČLÁNKY iDNES O VĚZNICI ABÚ GHRAJB ČTĚTE ZDE


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video