Prezident Spojených států Donald Trump na klimatickém summitu OSN v New Yorku....

Prezident Spojených států Donald Trump na klimatickém summitu OSN v New Yorku. (23. září 2019) | foto: Reuters

Trump vyzýval Zelenského, aby spolupracoval při vyšetřování Bidena

  • 66
Bílý dům zveřejnil přepis telefonického rozhovoru prezidenta Spojených států Donalda Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenskym z letošního července. Trump v něm opakovaně vyzýval k tomu, aby Zelenskyj spolupracoval při vyšetřování syna Joea Bidena, který je favoritem demokratů do příštích prezidentských voleb.

Trump ukrajinského prezidenta vyzýval, aby spolupracoval s jeho právníkem Rudim Giulianim a americkým ministrem spravedlnosti. Podle agentury AP to vyplývá z hrubého přepisu červencového telefonátu obou prezidentů.

Trump v úterý oznámil, že zveřejní celý neredigovaný přepis hovoru z 25. července. Ve středu Bílý dům ale vydal jen pětistránkové shrnutí telefonátu. Rozhovor mezi Zelenským a Trumpem je podle AP jen jednou z částí stížnosti nejmenovaného oznamovatele z poloviny srpna.

Zároveň jde ovšem o klíčový důvod úterního rozhodnutí demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové zahájit proces přípravy ústavní žaloby, neboli impeachmentu, vůči prezidentu Trumpovi.

Trump v rozhovoru ukrajinskému prezidentovi řekl: „Biden všude chodil a chlubil se, že zastavil vyšetřování, tak jestli se na to můžete podívat... mě to zní příšerně“. Americký prezident se takto zmínil o nepodloženém obvinění, že se Biden snažil vměšovat do činnosti ukrajinského prokurátora, který vyšetřoval aktivity jeho syna Huntera.

Zahájíme kroky k sesazení Trumpa, oznámila šéfka Sněmovny reprezentantů

Hunter Biden byl spoluvlastníkem ukrajinské energetické firmy v době, kdy byl jeho otec druhým mužem ve vládě prezidenta Baracka Obamy. Joe Biden potvrdil, že v roce 2016 pod pohrůžkou zablokování půjček naléhal na tehdejší ukrajinskou vládu, aby odvolala generálního prokurátora. Ten vyšetřoval pro podezření z korupce i firmu Huntera Bidena.

Podle Zelenského se o nátlak nejednalo

Ukrajinský prezident Zelenskyj se ve středu s Trumpem setkal na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Uvedl, že podle jeho názoru na něj americký prezident v červencovém telefonátu nevykonával nátlak a rozhovor podle agentury AFP označil za normální.

Dal také najevo, že Ukrajina si nepřeje, aby byla zatahována do vnitropolitických sporů ve Spojených státech.

Trump už dříve potvrdil, že několik dní před telefonátem nařídil zmrazit 400 milionů dolarů na pomoc Ukrajině. Prezident však tvrdí, že neudělal nic špatného.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video