Americký prezident Donald Trumptw

Americký prezident Donald Trumptw | foto: AP

Evropa má přijmout zpět 800 islamistů z Blízkého východu, vzkázal Trump

  • 344
Americký prezident Donald Trump v noci na neděli vyzval evropské spojence, aby si „vzali zpět“ přes 800 islamistů, které Američané zadrželi v Sýrii, a aby je postavili před soud. Jinak je prý USA propustí. Podle prezidenta „stojí chalífát před zánikem“. Islámský stát ve své poslední baště stále zadržuje tisíc civilistů, kterým brání v odchodu.

„Spojené státy žádají Británii, Francii, Německo a ostatní evropské spojence, aby si vzali zpět přes 800 islamistických bojovníků, které jsme zadrželi v Sýrii,“ napsal šéf Bílého domu. „Alternativa není dobrá, museli bychom je propustit. Spojené státy nechtějí být svědky, jak tito islamisté pronikají do Evropy, kam by podle předpokladu odešli,“ konstatoval Trump.

17.února 2019 v 04:51, příspěvek archivován: 17.února 2019 v 07:25

The United States is asking Britain, France, Germany and other European allies to take back over 800 ISIS fighters that we captured in Syria and put them on trial. The Caliphate is ready to fall. The alternative is not a good one in that we will be forced to release them........

Arabsko-kurdské síly SDF bojující o poslední baštu Islámského státu na východě Sýrie v sobotu oznámily, že vítězství ohlásí ve „velmi krátké době“ v příštích dnech. Islamisté jsou podle nich obklíčeni u vesnice Baghúz na ploše asi půl kilometru čtverečního. Trump už v pátek na tiskové konferenci ve Washingtonu řekl, že „Spojené státy v nadcházejících 24 hodinách učiní významné oznámení týkající se Sýrie“.

17.února 2019 v 05:01, příspěvek archivován: 17.února 2019 v 07:25

....The U.S. does not want to watch as these ISIS fighters permeate Europe, which is where they are expected to go. We do so much, and spend so much - Time for others to step up and do the job that they are so capable of doing. We are pulling back after 100% Caliphate victory!

Trump na Twitteru vyzval západní státy, aby převzaly větší břemeno boje s teroristy. „Udělali jsme toho tolik a utratili jsme tolik - je načase, aby se víc zapojili ostatní a udělali práci, kterou tolik umějí. Stáhneme se po stoprocentním vítězství nad chalífátem!“ napsal prezident.

Islámský stát zadržuje tisícovku civilistů, odejít je nenechá

Bojovníci Islámského státu (IS) ve své poslední baště zadržují asi tisícovku civilistů, kterým brání v odchodu. V neděli o tom informovala agentura AP.

Mustafa Bálí z mediální služby SDF uvedl, že IS uzavřel všechny cesty vedoucí oblastí kolem Baghúzu, využívají prý podzemní tunely a síť jeskyň. Příslušníci této teroristické organizace, mezi kterými mohou být i vysoce postavení velitelé, se ukrývají mezi civilisty. Ty mohou použít jako rukojmí, varuje SDF.

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová v neděli zdůraznila, že syrští Kurdové se na prahu vítězství nad IS nesmějí stát novými oběťmi syrského konfliktu. „Ohlášené americké stažení (ze Sýrie) zamíchalo kartami a vytvořilo nové konfigurace v regionu. Nikdo neví, jaké uspořádání z toho vzejde,“ uvedla ministryně v listu Le Parisien.

„Naší úlohou je udělat vše pro to, aby se bojovníci SDF nestali oběťmi. Naši partneři v terénu toho udělali hodně. Ohromně jim dlužíme,“ zdůraznila v narážce na skutečnost, že kurdští spojenci ze SDF se po americkém stažení mohou ocitnout v přímém ohrožení intervencí Turecka na severovýchodě Sýrie a že důsledky amerického stažení nejsou ani zdaleka vyřešeny.

Pro USA je prioritou bezpečí kurdských spojenců

Pentagon žádal své spojence, aby vyslali pozorovatele na severovýchod Sýrie jako záruku bezpečnosti kurdských spojenců. Ale návrh na páteční schůzce koalice v Mnichově nebyl přijat. 

„Stanovisko mezi členy koalice bylo velice konsensuální, abychom řekli ne,“ řekl AFP nejmenovaný zdroj z francouzské vlády a kritizoval Washington za politiku „hotových faktů“. Podle Paříže musí být osud kurdských území v Sýrii součástí politického urovnání, zahrnujícího i Turecko a důležitou roli Ruska.

Francouzská ministryně v tisku nicméně varovala před jakýmkoliv sblížením s Damaškem, kde prezident Bašár Asad za podpory Ruska a Íránu znovu získal kontrolu nad velkou částí Sýrie po osmi letech občanské války. „Zkušenost nás poučila o dvojí tváři syrského režimu: ti, kdo se s ním chtějí sblížit, aby se ochránili, riskují, že přijdou o všechno,“ varovala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video