Trump chce mír s Ruskem a peníze od NATO. Nerozumí tomu, říká Albrightová

  19:58aktualizováno  20:58
Americký kandidát na prezidenta Donald Trump představil svou vizi zahraniční politiky. Plánuje urovnat vztahy mezi USA a Ruskem, spojenci z NATO mají naopak za svou ochranu platit. Jeho projev sklidil ostrou kritiku od bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrightové. Trump podle ní ukázal, že mezinárodním vztahům vůbec nerozumí.
Americký prezidentský kandidát Donald Trump a bývalá ministryně zahraničí...

Americký prezidentský kandidát Donald Trump a bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. | foto: AP, Profimedia.cz / koláž iDNES.cz

„Donald Trump se dnes pokusil o zahraničněpolitický projev - něco, s čím mám vlastní zkušenosti,“ uvedla česká rodačka Madeleine Albrightová, která vedla diplomacii USA v letech 1993 - 1997 jako členka kabinetu prezidenta Billa Clintona.

Americké volby

Tvrdou kritiku vůči Trumpovi pak Albrightová „naporcovala“ do několika příspěvků na síti Twitter.

Osmasedmdesátiletá dáma sice obvykle upřednostňuje poněkud formálnější komunikaci, tentokrát se však rozhodla proti Trumpovi použít jeho vlastní zbraň - právě Twitter miliardář s oblibou používá pro mnohdy nekorektní výpady vůči svým oponentům.

„Takzvaná Trumpova doktrína představuje jednoduše bojovnou rétoriku navázanou na vzájemně si odporující výroky. Vztekání není žádná strategie, pane Trumpe,“ vzkázala Madeleine Albrightová.

Přidala i několik konkrétních poznámek, které se vážou k jednotlivým tématům Trumpova středečního projevu v Indianě (kompletní projev v angličtině zde).

Blízký východ jsme uvrhli do chaosu, míní kandidát

Trump ve středečním projevu prohlásil, že soukolí americké zahraniční politiky je prorezlé. USA se podle něj snaží přebudovat cizí státy, ale svou vlastní zemi přitom oslabují - navzdory sílícím hrozbám z KLDR či Íránu je podle něj třeba americký jaderný arzenál v tristním stavu a vyžaduje zásadní modernizaci.

@Madeleine:

„Trump vyzdvihuje západní hodnoty a pak se ptá, proč máme podporovat demokracii v jiných státech.“

Teroristické hnutí Islámský stát mezitím v klidu vydělává na exportu ropy, což americká vláda přehlíží a nechává teroristy vzkvétat, přestože to v minulých dekádách byly právě Spojené státy, kdo „zachraňoval svět“.

„Chyby, které jsme nadělali v Iráku, jsme zopakovali v Egyptě, Libyi a v rámci vizí prezidenta Obamy také v syrské poušti. Každá z těchto akcí přispěla k uvržení regionu do chaosu, čímž získal Islámský stát prostor k růstu a prosperitě,“ shrnul Trump dění na Blízkém východě, kde podle něj USA vytvořily vakuum, které pak zaplnila teroristická hnutí.

„Všechno to začalo nebezpečnou myšlenkou, že bychom mohli nastolit západní demokracii v zemích, které nemají se západní demokracií zkušenosti a nestojí o ni. Svrhli jsme instituce, které tam fungovaly, a teď jsme překvapení, co jsme rozpoutali. Občanské války, náboženský fanatismus, tisíce zabitých Američanů, zmařené životy,“ doplnil prezidentský kandidát.

Americké prezidentské volby 2016

Trump chce „nepředvídatelné“ Spojené státy

Donald Trump v Indianě slíbil, že pokud se dostane do Bílého domu, Islámský stát prý velmi rychle zničí. Jinak by však podle něj Spojené státy neměly celému světu hlásit, kam se jejich vojáci ubírají.

@Madeleine:

„Trump jako svou politiku oslavuje nepředvídatelnost. Pak žádá o důvěru pro svěření kódů pro aktivaci jaderných zbraní.“

„Jsme naprosto předvídatelní. Když někam posíláme jednotky, řekneme to. Když posíláme něco dalšího, uspořádáme tiskovou konferenci. Musíme být nepředvídatelní,“ míní Trump.

Až Barack Obama opustí prezidentský úřad, podle miliardáře Trumpa po něm zbude jen slabá země a zmatky. Kritizoval také svou pravděpodobnou rivalku v boji o Bílý dům Hillary Clintonovou, která v minulé Obamově vládě zastávala post ministryně zahraničí a teď se snaží získat nominaci Demokratické strany.

28.dubna 2016 v 00:02, příspěvek archivován: 28.dubna 2016 v 14:53

The so-called #TrumpDoctrine is simply bellicose rhetoric strung together with contradictory statements. Bluster is no strategy, Mr. Trump.

„Hillary Clintonová odmítá vyslovit spojení ‚radikální islám‘ a snaží se protlačit masivní nárůst počtu uprchlíků přicházejících do naší země. Poté, co pod vedením Clintonové selhala intervence v Libyi, islámští teroristé v Benghází přepadli náš konzulát, zabili velvyslance a tři statečné Američany. Místo aby se Clintonová té noci odhodlala k činům, rozhodla se jít domů a spát. Neuvěřitelné,“ rýpnul si Trump do své budoucí sokyně.

Finále Trump - Clintonová se po dalším kole primárek výrazně přiblížilo:

Americké zájmy na prvním místě. Kdo chce ochranu, ať platí

Trump je podle svých slov rovněž přesvědčen, že je z pozice síly možné urovnat vztahy s Ruskem. Chce také použít americké ekonomické páky, aby přiměl Čínu k utažení opratí severokorejskému režimu kvůli jeho jadernému programu, shrnula ČTK další část Trumpova projevu.

„Čína uznává sílu. Tím, že jsme jim dovolili, aby vůči nám získali ekonomické výhody, jsme přišli o jejich respekt,“ poznamenal miliardář.

Americká armáda musí podle Trumpa držet krok s vojenskými programy Ruska a Číny. Vojáky chce ale využívat jen tehdy, pokud to bude nezbytně nutné.

„Nebudu váhat s nasazením ozbrojených sil, pokud nebude jiná možnost. Ale když jde Amerika do boje, musí vyhrát,“ řekl.

Realitní magnát plánuje, že po zvolení do Bílého domu svolá summit NATO a asijských spojenců USA, jehož tématem bude vyvážení amerických finančních závazků v rámci obrany spřátelených zemí.

„Země, které bráníme, musí za tuto obranu platit. Pokud ne, USA musí být připraveny ponechat jejich obranu na nich samotných,“ poznamenal Trump.

@Madeleine:

„Trump hovoří o znovuzískání důvěry našich spojenců, ale pak vyhrožuje ústupky od NATO.“

Na prvním místě bude podle něj vždy zájem USA a jejich občanů, až pak je možné hledět na spojence.

Kromě Albrightové Trumpa za jeho prohlášení kritizoval i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

„Může jen doufat, že volební kampaň v USA nepostrádá vnímání reality,“ řekl Steinmeier. „Struktura světové bezpečnosti se změnila a již není založena na dvou samotných pilířích. Není možné ji vést jednostranně,“ prohlásil šéf německé diplomacie o změnách po konci studené války. „Žádný americký prezident tuto změnu v architektuře mezinárodní bezpečnosti nemůže obejít... (Trumpova doktrína) Amerika první na to odpovědí není,“ dodal.

Izolacionismus jako ve třicátých letech

Přístup Donalda Trumpa k zahraniční politice podle Albrightové připomíná izolacionismus, který Spojené státy praktikovaly ve 30. letech minulého století. Tehdy se Washington odmítal účastnit konfliktů mezi jinými zeměmi, a to včetně druhé světové války.

USA to však od útoků neuchránilo - v prosinci 1941 japonské letectvo neočekávaně zničilo americký přístav Pearl Harbor, kde přišlo o život asi 2 400 lidí. Spojené státy pak vstoupily do války po boku Spojenců, izolacionismus tak rychle skončil.

„Trump ukazuje, že ve skutečnosti vůbec nerozumí komplexním mezinárodním otázkám a nenabízí žádné opravdové řešení, jak se s nimi vypořádat. Jeho orientace v obchodní politice jsou v nejlepším případě povrchní a měly by na naši ekonomiku tragický dopad,“ zhodnotila kandidáta Albrightová.

Trump už je svými výpady a omyly proslulý:

28. dubna 2016

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Méně sněhu, více dešťů. Doklad toho, jak extrémně teplá letošní zima byla

28. března 2024  11:45

Letos v zimě, tedy od prosince do února, spadlo v Česku o dvě třetiny více srážek, než je průměr za...

Daňová Kobra slaví 10 let. Dokázala zabránit ztrátě 16 miliard korun

28. března 2024  10:59,  aktualizováno  11:34

Projekt Daňová kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let své existence ztrátám...

Zemanův stav se zlepšuje, na propuštění je však pořád brzy, uvedla nemocnice

28. března 2024  11:13,  aktualizováno  11:20

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je od poloviny března v motolské nemocnici,...

Násilí v Bruselu se vymyká kontrole, nasazení armády úřady zatím odmítají

28. března 2024  11:16

V belgické metropoli přibývá útoků souvisejících s drogovými zločiny. Při dvou střelbách, které se...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...