První den v Bílém domě odstoupím od dohody TPP, oznámil Trump

První den v Bílém domě odstoupím od dohody TPP, oznámil Trump | foto: Reuters

Trump tvrdí, že miliony lidí volily ilegálně. Bez nich by měl většinu

  • 245
Donald Trump tvrdí, že v prezidentských volbách získal pro zvolení nejen nezbytnou většinu volitelů. Řekl, že by obdržel i většinu všech voličských hlasů, pokud by se odečetly miliony lidí, kteří volili nelegálně. Žádné důkazy však budoucí prezident nepředložil.

„Drtivě jsem získal nejen sbor volitelů, vyhrál jsem i hlasy všech voličů, pokud jde o prosté sečtení hlasovacích lístků, pokud škrtnete miliony lidí hlasujících nelegálně,“ napsal republikán Trump na Twitteru. Dodal, že vážné volební podvody se staly ve Virginii, New Hampshire a Kalifornii. „Tak proč o tom média neinformují?“ dodal.

27.listopadu 2016 v 21:30, příspěvek archivován: 28.listopadu 2016 v 08:59

In addition to winning the Electoral College in a landslide, I won the popular vote if you deduct the millions of people who voted illegally

Pokud jde o prosté sečtení všech hlasů odevzdaných ve volbách, tak jich demokratická kandidátka Hillary Clintonová podle volební komise získala o dva miliony více než Trump. O prezidentovi ale nerozhoduje prostá většina všech hlasů, ale většina v 538členném sboru volitelů, který ovládl Trump.

Výsledek voleb napadla neúspěšná kandidátka Strany Zelených Jill Steinová, která žádá o ruční přepočítání hlasů ve Wisconsinu, v Pensylvánii a v Michiganu. Štáb Clintonové Steinovou podpořil, což Trump označil za podraz (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video