Trump ztratí oporu ve vstřícném Kongresu, demokraté mu zkusí svázat ruce

  • 95
Američtí demokraté znovu získali podíl na rozhodování ve státě. V úterních volbách vystřídali republikány v držení většiny ve Sněmovně reprezentantů, která dosud byla oporou prezidenta Donalda Trumpa. Zatímco republikáni souhlasili s jeho politikou a byli shovívaví k jeho přešlapům, demokraté mu vytvoří tvrdou opozici.

První dva roky od svého zvolení využíval americký prezident Donald Trump přátelství jemu nakloněného Kongresu. Republikánská většina ovládá Senát a doteď šéfovala také Sněmovně reprezentantů. Pro Trumpa celorepublikánský Kongres znamenal volnou ruku v navrhování zákonů a prosazování vlastních politických priorit. 

Fotogalerie

Éra zelené karty je ale pro Trumpa u konce. Výsledky ukazují, že za dva měsíce demokraté ve sněmovně usednou na nejméně 218 křesel z celkem 435. Američtí liberálové tak po dvou letech znovu získali vládní platformu pro prosazení vlastní politiky. 

Jejich h návrhy budou narážet v Senátu, kde si republikáni podle dosavadních výsledků udrží většinu jednapadesáti hlasů ze stovky. I přesto se pro demokraty jedná o velký úspěch.

Opozice a kontrola. Demokraté chtějí Trumpa hlídat i vyvažovat

Republikáni totiž ztratili možnost prosazovat zákony bez jakékoliv opozice. Možnost dalšího přitvrzování imigračních zákonů nebo odstraňování reformy zdravotního systému Obamacare tak v úterních volbách Trumpově administrativě nejspíš definitivně uniklo.

S většinou ve Sněmovně reprezentantů budou demokraté předsedat také několika vlivným výborům, včetně těch pro zpravodajství, zahraniční politiku a soudnictví. Podle Nancy Pelosiové, budoucí předsedkyni americké sněmovny, chtějí demokraté využít své silné pozice k „vyvažování a dohledu“ nad Trumpovou administrativou. 

Trumpův dlouhodobý kritik Adam Schniff, který nyní povede výbor pro zpravodajství, slíbil prozkoumat Trumpovy zahraniční obchody. Demokraté také chtějí aktivně usilovat o zveřejnění Trumpova daňového přiznání, které prezident odmítl vydat při nástupu do funkce. 

Pod drobnohledem se nově ocitnou také další členové Trumpovy administrativy. Například republikánský ministr vnitra Ryan Zinke čelí obviněním, že zneužil své pozice v úřadu, aby přilepšil svému podnikání. 

Éra bez opozice končí, Trumpovi ale stále zbývá Senát

Pokračující kontrola republikánů nad Senátem ale může Donaldu Trumpovi přinést jistou úlevu. Impeachment, tedy zbavení prezidenta úřadu za vážný přečin, není bez podpory Senátu možný. Trumpovo odvolání se skloňuje od roku 2016, kdy speciální komise začala prošetřovat možný vliv Ruska na jeho vítězství v prezidentských volbách. 

ANALÝZA: Volby v USA skončí špatně, ať dopadnou jakkoliv

Senát má také za úkol potvrzovat prezidentovy nominace do kabinetu a soudnictví. Trump tedy může i nadále dosazovat konzervativce na vrcholné a často permanentní pozice, jako tomu bylo v případě jmenování kontroverzního Roberta Kavannaugha soudcem Nejvyššího soudu Spojených států.

Republikánská většina v Senátu však bude velmi tenká. Trump se bude tak bude muset spoléhat na absolutní stranickou jednotu v hlasování. Pokud vyšetřovací komise Roberta Muellera přijde se závažnými zjištěními v případu údajné dohody Trumpovy kampaně s Ruskem, nemusel by Senát prezidenta nutně podpořit.

V úterních volbách do senátu se bojovalo o pouhých 35 křesel ze sta. Další volby se odehrají v listopadu 2020, tedy v době, kdy si Spojené státy budou volit dalšího prezidenta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video