Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump se během zteče Kapitolu nemohl odtrhnout od televize, tvrdí svědci

  15:43
Dosluhující americký prezident Donald Trump se během zteče Kapitolu nedokázal odtrhnout od televize. Uvádí to zdroje z jeho okolí. Trump byl zaujat záběry z Kapitolu natolik, že nedbal na prosby kongresmanů, aby zasáhl. Blízký Trumpův podporovatel, republikánský senátor Lindsey O. Graham, přiznal že Trump viděl demonstranty jako své spojence.
Americký prezident Donald Trump hovoří ke svým příznivcům, kteří do Washingtonu...

Americký prezident Donald Trump hovoří ke svým příznivcům, kteří do Washingtonu přišli protestovat proti potvrzení vítězství Joe Bidena Kongresem. (6. ledna 2020) | foto: AP

„Bylo těžké se k němu dostat a více proč? Protože to byl živý televizní přenos,“ prozradil listu The Washington Post jeden blízký Trumpův poradce.

„Pokud to je TiVo (americký digitální videorekordér, z něhož si lze zaznamenaná videa pustit zpětně), jen by záznam stopl a odpověděl by na telefonáty. Když je to živě, sleduje to. A (proto) jenom sledoval, jak se to všechno odvíjí.“

Americká média dříve obsáhle referovala o Trumpově obsesi televizí. Prezident je údajně schopen sledovat televizní obrazovku několik hodin denně a s nelibostí nese, když jej při dívání se na zprávy někdo přerušuje.

Minulou středu těmito otravnými jedinci byli samotní členové Sněmovny reprezentantů a senátoři, kteří jej zoufale volali z Kapitolu, jehož chodbami se vesele proháněli zuřiví demonstranti.

Aby lídr republikánské menšiny v Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy přesvědčil Trumpa, jak vážná je situace, začal v živém televizním přenosu popisovat, co se děje v Kapitolu, píše Washington Post s odvoláním na jednoho z patnácti Trumpových poradců, členů Kongresu, úředních činitelů a Trumpových důvěrníků, kteří pod podmínkou anonymity byli ochotni popsat dění v Bílém domě a Kapitolu během demonstrací.

Zatímco jedna část Trumpových příznivců vítězoslavně sedala na křesla nenáviděných politiků, druhá se pokoušela domoci Trumpova zásahu odkazy na svou věrnost. Část republikánských kongresmanů prezidentovy poradce v Bílém domě ujišťovala, že jsou Trumpovými věrnými loajalisty a jsou ochotni volit proti výsledkům voleb, ale nyní se bojí o svůj život.

Zástupci tiskového týmu se cítili frustrovaní hradbou, kterou kolem sebe Trump vystavěl. Jen pár lidí, jako vedoucí štábu Bílého domu Mark Meadows a tisková mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnany mohli k prezidentovi. Do Bílého domu dorazila na naléhání Grahama i prezidentova dcera Ivanka Trump, aby svému otci domluvila a přesvědčila jej, ať vydá k celé situaci stanovisko. 

Trump své věrné neztratí, za eskalaci nese zodpovědnost, říká amerikanista

Přesto jí a dalším lidem z Trumpova bezprostředního okolí trvalo dlouho, než ho přesvědčili, aby vydal tweet, v němž demonstranty pobízí k respektování policie. Trump sám se zdráhal napsat finální výzvu, aby protestující „byli pokojní“, tvrdí jeden poradce.

„Trvalo mu chvíli, než uznal závažnost situace,“ přiznal Graham. „Prezident viděl tyto lidi jako spojence na své cestě a sympatizanty s myšlenkou, že volby byly ukradeny.“ 

Trump podle svědků z Bílého domu sledoval se zájmem, jak jeho stoupenci za něj tak tvrdě bojují. V jeden moment ale vyjádřil obavy, že protesty odradí republikánské zákonodárce, aby hlasovali hlasovali proti výsledkům voleb. 

Členové Kongresu i starostka Washingtonu Muriel Bowserová požadovali, aby prezident dal příkaz k zapojení Národní gardy. Trump tak neučinil. Pověření k vyslání gardy dal úřadujícímu ministrovi obrany Christopher Millerovi dal až viceprezident Mike Pence, který zůstal v Kapitolu, ukrytý v tajné místnosti. Trump ještě ve chvíli, kdy bylo sídlo Kongresu pod útokem, napsal na Twitteru, že Pencovi „chybí kuráž“.

Od středečního útoku Trump s Pencem nemluvil. Poprvé se setkali až toto úterý. Podle vysoce postaveného vládního činitele, na kterého se odvolává agentura AFP, absolvovala dvojice „dobrý rozhovor“.

Kolosální bezpečnostní selhání. Jak se demonstranti dostali do Kapitolu?

Trump ve čtvrtek, den po zteči Kapitolu, odsoudil nepokoje. Uvedl, že jej pobouřilo násilí, které je provázelo.

Média však připomněla, že ještě po vyhlášení zákazu vycházení ve Washingtonu Trump psal, že „tohle jsou věci a události, ke kterým dojde, když o posvátné volební vítězství tak bez okolků a brutálně okradete velké vlastence, se kterými se tak dlouho špatně a nespravedlivě zachází.“

Prezidenta mediální pokrytí jeho smířlivého videa rozhněvalo. Podle jednoho poradce prezident vyjádřil lítost, že video vůbec natočil. Trump se obával, že v něm vypadá jako slaboch.

Demonstranti byli z Antify, tvrdí Trumpovi příznivci

Ačkoliv Kapitol způsobil v řadách republikánské strany doposud neviděné projevy nespokojenosti, Trump má mezi nimi stále své příznivce. Floridský kongresman Matt Gaetz a další tvrdí, že demonstranti byli ve skutečnosti členy krajně levicového protifašistického hnutí Antifa. Podle FBI ale nejsou žádné důkazy o infiltraci protestů členy Antify.

Podle serveru Axios spekulace o Antifě v Kapitole tvrdil i Trump v soukromém telefonním rozhovoru s McCarthym. Ten nicméně v telefonátu, při kterém podle Axiosu panovalo mezi oběma republikány značné napětí, Trumpovo obvinění odmítl.

„Není to Antifa, je to MAGA. Vím to. Já jsem tam byl,“ řekl údajně McCarthy. MAGA je zkratkou pro Trumpovo volební heslo Make America Great Again, tedy Učiňme Ameriku opět velikou.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...