Americký prezident Donald Trump na pracovním obědě s Vladimirem Putinem v...

Americký prezident Donald Trump na pracovním obědě s Vladimirem Putinem v Helsinkách (16. července 2018) | foto: AP

Rusko se do voleb vměšovalo, přeřekl jsem se. Trump obrátil svůj výrok

  • 498
Jako přeřeknutí vysvětlil americký prezident Donald Trump svůj kontroverzní výrok, kterým podpořil postoj ruského prezidenta Vladimira Putina, že se Rusko nevměšovalo do amerických prezidentských voleb. Trump v úterý řekl, že naopak přijímá závěr amerických zpravodajců, že Rusko volby ovlivnilo.

Na pondělní tiskové konferenci po helsinském summitu byl Trump dotázán, zda věří závěrům amerických zpravodajských služeb, že se Rusko vměšovalo do voleb ve snaze pomoci Trumpovi porazit demokratickou protikandidátku Hillary Clintonovou.

Americký prezident v reakci zapochyboval, že viníkem je Rusko. „Nevidím žádný důvod, proč by bylo,“ řekl prezident a dodal: „Prezident Putin byl dnes ve svém odmítnutí mimořádně silný a mocný.“

V úterý Trump v Bílém domě prohlásil, že se v Helsinkách přeřekl, když o Rusku mluvil. Místo slov „nevidím žádný důvod, proč by bylo (Rusko původcem vměšování)“, prý chtěl říci „nevidím žádný důvod, proč by nebylo“. Chtěl tedy naopak říct, že nevidí důvod, proč by se do voleb nevměšovalo právě Rusko.

Putin v Helsinkách jakékoli zasahování do amerických voleb popřel. Prohlásil, že ruský stát „se nikdy nevměšoval a nehodlá se vměšovat do amerických vnitřních záležitostí včetně volebního procesu“ (více v článku Chtěl jsem, aby vyhrál, přiznal Putin na summitu s Trumpem).

Trump v úterý novinářům řekl, že přijímá závěr zpravodajských služeb, že Rusko se do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech vměšovalo. Výsledek hlasování to však podle Trumpa neovlivnilo. Prezident zároveň ujistil, že jeho vláda důrazně odrazí jakýkoli pokus o zasahování do listopadových voleb do Kongresu.

Trump neměl odvahu se Putinovi postavit, tvrdí kritici

Pondělní Trumpův výrok, jímž se podle kritiků postavil na stranu Moskvy a proti vlastním zpravodajským složkám, vyvolal v USA pobouření médií i demokratických a republikánských politiků.

KOMENTÁŘ: Trump promarnil helsinský summit, neprojednal nic podstatného

Kritika neustala ani po úterním Trumpově vysvětlování. Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer označil Trumpova slova za pokus „vykroutit se“. Prezident podle něj prostě neměl dost odvahy, aby se ruskému vůdci na summitu postavil. Jeho vysvětlení přišlo „se čtyřiadvacetihodinovým zpožděním“ a zaznělo na špatném místě, řekl Schumer.

Agentura AP v komentáři k úternímu vývoji označila za krajně neobvyklé, že Trump svá slova odvolal. Nemusí to prý být nadlouho. Upozornila na případ z loňského roku, kdy prezident po nepokojích ve virginském Charlottesvillu odmítl přímo odsoudit bělošské rasisty a hovořil o vině „mnoha stran“. Po bouřlivých protestech sice v pečlivě formulovaném prohlášení kritizoval členy Ku-klux-klanu a neonacisty jako zločince a bandity, ale o něco později opět hovořil o „obou stranách“ jako vinících charlottesvillských nepokojů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video