Donald Trump telefonuje s australským premiérem Malcolmem Turnbullem (28. ledna...

Donald Trump telefonuje s australským premiérem Malcolmem Turnbullem (28. ledna 2017) | foto: AP

Trump o setkání s Putinem velmi stojí, zval ho několikrát, tvrdí Lavrov

  • 59
Americký prezident Donald Trump má o setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem opravdu velký zájem. Během nedávného telefonického rozhovoru padlo pozvání hned několikrát, tvrdí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Termín setkání však zatím stanoven není.

Trump se podle Lavrova během zmíněného telefonátu k Putinově možnému přijetí v Bílém domě opakovaně vracel. Rovněž zmínil, že by rád navštívil Moskvu - a pozvání od Putina na oplátku padlo.

Lavrov však pro agenturu RIA dodal, že konkrétní termín možné Putinovy cesty do Washingtonu stanoven není. Rusko nadále od Trumpa očekává konkrétnější návrhy k Putinově návštěvě. Ruský prezident je však podle něj na setkání s americkým protějškem podle Moskvy připravený.

Lavrov se zmínil i o nadcházejícím jednání Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které by se mělo konat na zatím neupřesněném místě koncem května nebo začátkem června. V médiích se spekulovalo, že dějištěm takovéhoto summitu by mohla být Moskva či jiné místo v Rusku, podle Lavrova se ale Rusko takovou nabídku nechystá Trumpovi navrhnout

Šéf ruské diplomacie hovořil také o úderu USA, Francie a Británie na Sýrii v reakci na údajný chemický útok v Dúmě. Lavrov řekl, že Putin s Trumpem nedovolí ozbrojený střet mezi svými zeměmi a že před úderem Rusko sdělilo Spojeným státům, které oblasti v Sýrii považuje za nedotknutelné. Zmíněnou pomyslnou hranici spojenecký útok nepřekročil, dodal Lavrov.

Bude to grandiozní událost, řekl Trump o schůzce s Kimem:

19. dubna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video