Demokraté představují články ústavní žaloby na Donalda Trumpa. U mikrofonů...

Demokraté představují články ústavní žaloby na Donalda Trumpa. U mikrofonů šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. (10. prosince 2019) | foto: AP

Zneužití pravomoci a obstrukce. Demokraté představili žalobu na Trumpa

  • 153
Demokraté ve Sněmovně reprezentantů USA představili dva články z připravované ústavní žaloby na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Týkají se zneužití pravomoci a obstrukcí vůči Kongresu. Šéf Bílého domu kauzu považuje za politický hon na čarodějnice.

Demokratický předseda právního výboru sněmovny Jerrold Nadler řekl, že nikdo včetně prezidenta nestojí ve Spojených státech nad zákonem. Dodal, že jeho výbor, který znění žaloby připravuje, chce o textu hlasovat tento týden.

Podle informací Reuters se hlasování očekává nejpozději ve čtvrtek.

Americká ústava podle Nadlera v případě porušení pravomocí prezidentem stanoví jasný postup nápravy, kterým je impeachment, tedy obžalování šéfa Bílého domu a otevření procesu jeho sesazení. Demokratická šéfka sněmovny Nancy Pelosiová dodala, že povinností zákonodárců je chránit přísahu i ústavu.

Demokraté viní Trumpa z toho, že porušil pravomoci, když se snažil přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby ukrajinské úřady začaly vyšetřovat Trumpova politického soka Joea Bidena.

Ten je podle průzkumů favoritem na získání prezidentské nominace demokratů pro volby, které Američany čekají příští rok v listopadu. Bílý dům minulý týden oznámil, že se nehodlá řízení v Kongresu účastnit.

Sněmovna reprezentantů by měla o návrhu obžaloby hlasovat zřejmě ještě před vánočními svátky, o každém článku obžaloby by měla hlasovat zvlášť.

Pokud Sněmovna Trumpa obžaluje, povede proces Senát. Vzhledem k tomu, že v této komoře mají většinu Trumpovi republikáni, sesazení prezidenta se nepředpokládá. K tomu, aby prezident mohl být z funkce odvolán, je ve stočlenném Senátu zapotřebí dvoutřetinová většina.

Plán vyšetřování Trumpa prošel Sněmovnou (31. 10. 2019):

31. října 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video