Otec Owense požaduje podrobné vyšetřování zásahu v Jemenu. | foto: AP

Otec padlého vojáka odmítl gesto Trumpa. Zazlívá mu „stupidní misi“ v Jemenu

  • 93
Otec amerického vojáka Williama Owense, zabitého při akci elitního komanda proti teroristům v Jemenu, požaduje důsledné prošetření celého incidentu. Kritikou nešetří ani na adresu Donalda Trumpa, který jako vrchní velitel ozbrojených sil operaci schválil. S americkým prezidentem se odmítl osobě setkat.

William „Ryan“ Owens byl členem elitní jednotky amerického námořnictva SEALs a zároveň jedinou americkou obětí lednové operace v Jemenu. Při zásahu tehdy kromě čtrnácti radikálů zahynul i řada civilistů včetně deseti žen a dětí. Byla mezi nimi i dcera radikála Anwara al-Awlakiho, zabitého v roce 2011 při náletu amerického bezpilotního letounu.

První Trumpem nařízený útok skončil fiaskem: mrtvý voják i civilisté

Kritici z řad armády citovaní agenturou Reuters tvrdí, že operace nařízená Trumpem byla špatně připravená, což stálo Owense život. Nasazení vojáků bylo podle tří armádních zdrojů nedostatečně zpravodajsky zajištěno a nemělo odpovídající pozemní podporu. Členové komanda se proto setkalo s nečekaně silnou obranou a čelilo odstřelovačům a nášlapným minám.

Za zpackanou považuje operaci také otec zabitého vojáka Bill Owens. Když bylo na počátku února převezeno tělo jeho syna na vojenskou základnu Dover nedaleko Washingtonu, vzdát hold padlému vojákovi chtěl i americký prezident. Owens starší však setkání s Donaldem Trumpem odmítl. „Řekl jsem jim, že kolem toho nechci dělat scény, ale moje svědomí mi s ním nedovolí mluvit,“ sdělil serveru The Miami Herald.

Stupidní mise, nebo úspěšná akce?

Bill Owens je sám válečným veteránem, rozhodnutí nového prezidenta o akci komanda v něm však vyvolává velké pochybnosti. „Proč musel zrovna v tuhle chvíli schválit takovou stupidní misi, když nebyl ani týden v úřadu?“ opřel se do Trumpa a dodal, že Trumpa ve volbách nepodpořil, neboť mu vadilo jeho chování k rodině jiného zesnulého vojáka Humayuna Khana (více čtěte zde).

Trump si vybral nového bezpečnostního poradce. Bude jím generál McMaster

Bílý dům je přesto přesvědčen, že jemenská akce skončila úspěchem. „Důstojník Owens je americkým hrdinou, který se obětoval při službě vlasti. Mise, při které padl, byla zdrojem důležitých informací pro boj s islámskými teroristy. USA jsou díky jeho statečnosti a oddané službě bezpečnější zemí,“ komentoval kontroverzní vojenský zásah pro stanici CNN zástupce Trumpovy administrativy.

S takovým záměrem ovšem nesouhlasí například senátor John McCain, který také v minulosti sloužil v armádě. „Jakoukoli operaci, při níž zemřel občan Spojených států, bych nikdy neoznačil za úspěch,“ prohlásil.

Plán na útok vznikal už za Obamy

Trumpův tým nyní jakoukoli kritiku odmítá s tím, že je zneuctěním oběti důstojníka Owense. To si zřejmě nemyslí otec padlého, který pracovníky Bílého domu vyzval, aby se „neskrývali za jeho smrt a nevyhýbali se vyšetřování“. „Chci prošetření celé věci. Vláda to mému synovi dluží,“ žádá Bill Owens.

Vymyslete, jak porazit IS. Máte na to měsíc, zavelel Trump Pentagonu

V souvislosti se zásahem v Jemenu probíhají v současnosti tři vyšetřování. Kromě smrti amerického vojáka se zabývají také mrtvými civilisty a pádem jednoho z nasazených strojů. Závěry vyšetřování budou zveřejněny během několika měsíců v rámci takzvaného Freedom of Information Act, který Američanům zajišťuje svobodný přístup k informacím.

Bílý dům se v neděli večer bránil kritice také poukázáním na skutečnost, že vojenský zásah byl opakovaně prověřen a že plánování začalo ještě před nástupem Trumpa do funkce, tedy v době, kdy byl prezidentem ještě Barack Obama. Průběh akce prý poznamenaly také chyby při samotném zásahu. Velitel operace dal povel k zahájení akce i přesto, že tým amerických vojáků byl již prozrazen a přišel o moment překvapení.

Rodiče padlého vojáka na neveřejné setkání s prezidentem na základně v Doveru nedorazili. Trump to však na následné tiskové konferenci nezmínil:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video