Trump vedl oplzlé řeči o ženách, kritizují ho republikáni i Clintonová

  • 276
Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se stal terčem kritiky poté, co list The Washington Post zveřejnil videozáznam z roku 2005 zachycující jeho obscénní výroky o ženách. Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová tak podle agentury Reuters získala krátce před druhou debatou s Trumpem silnou munici pro předvolební boj.

Trump na záznamu (ke zhlédnutí zde) hovoří s Billym Bushem, televizním moderátorem a bratrancem George a Jeba Bushových. Vulgárním způsobem mu popisuje, jak se snažil mít sex s nejmenovanou vdanou ženou i líbat a osahávat další ženy.

„Zkoušel jsem to na ni a nevyšlo mi to, přiznávám. Byla vdaná. Pak jsem ji zničehonic viděl, teď má velké umělé kozy, úplně změnila svůj vzhled,“ popisoval. „Automaticky mě přitahují krásky - prostě je začnu líbat. Ani nečekám. Když jsi hvězda, tak tě to dělat nechají. Můžeš dělat cokoli,“ prohlásil a přidal další vulgární výrazy.

Clintonová záznam označila za „odporný“. „Nemůžeme dovolit, aby se takovýto muž stal prezidentem,“ uvedla na svém twitterovém účtu.

07.října 2016 v 22:55, příspěvek archivován: 08.října 2016 v 07:23

This is horrific. We cannot allow this man to become president. https://t.co/RwhW7yeFI2

Trumpovy výroky z videozáznamu odsoudil také například republikánský šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který odvolal jeho pozvání na Republikánský podzimní festival ve Wisconsinu, který se uskuteční tento víkend.

Po zveřejnění Trumpových výroků se od něj distancovali také Mike Crapo a Kelly Ayotte, tedy dva republikánští senátoři.

Někdejší republikánský prezidentský kandidát John McCain podle BBC uvedl, že pro Trumpovy „urážející a ponižující komentáře neexistuje omluvy“. Trump byl již dříve kritizován za sexistické a ponižující výroky na adresu žen, upozorňuje agentura Reuters.

Bill říkal mnohem horší věci, tvrdí Trump

Trump v pátek v noci zveřejnil video, ve kterém se za svá slova omluvil. „Řekl jsem to, bylo to špatné, omlouvám se,“ uvedl s tím, že své výroky v následujících dnech probere s ostatními republikány. Na nahrávce je označil za pouhé „žertování“. Zveřejnění zmíněného záznamu podle něj „není nic jiného než jen odpoutávání pozornosti“.

Bill Clinton mi na golfovém hřišti říkal mnohem horší věci,“ prohlásil. Bývalý americký prezident podle Trumpa zneužíval ženy, které prý následně „šikanovala, zesměšňovala a ohrožovala“ jeho manželka.

Clintonová se v noci na pondělí utká s Trumpem ve druhé ze tří předvolebních debat. První debata měla rekordní sledovanost a podle většiny Američanů v ní zvítězila Clintonová.

Trump se v sobotu nechal opakovaně slyšet, že navzdory kritice a slábnoucí podpoře ze strany republikánů svůj boj o prezidentský post nehodlá vzdát. „Neustoupím. Neustoupil jsem ani jednou v životě,“ řekl republikánský kandidát deníku Washington Post. „Nekončím, mám ohromnou podporu,“ dodal.

Podobné ujištění poskytl také deníku The Wall Street Journal. V něm Američany ubezpečil, že je zde „nulová šance“, že by svůj boj o Bílý dům ukončil.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video