Britská královna Alžběta II. a americký prezident Donald Trump při setkání na...

Britská královna Alžběta II. a americký prezident Donald Trump při setkání na hradě Windsor(13. července 2018) | foto: Profimedia.cz

Trump v červnu přijede do Británie na státní návštěvu, setká se s královnou

  • 54
Americký prezident Donald Trump v červnu přijede do Velké Británie na státní návštěvu, setká se i s královnou Alžbětou II. O cestě informují britská média s odvoláním na vládní zdroje. Do Británie Trump zavítá v rámci oslav 75. výročí vylodění spojenců v Normandii, během cesty přijde také do Francie.

Trump a jeho manželka Melanie podle britského královského paláce přijali pozvání panovnice na státní návštěvu, která se uskuteční od 3. do 5. června. Kromě setkání s královnou je čeká i schůzka s premiérkou Theresou Mayovou. „Státní návštěva je příležitostí posílit naše už tak blízké vztahy v oblastech jako je obchod, investice, bezpečnost a obrana,“ uvedla ministerská předsedkyně.

Trump byl v Británii již loni v červenci, tehdy však šlo o neoficiální pracovní návštěvu. Na protest proti jeho návštěvě se tehdy v Londýně a dalších městech vydaly do ulic statisíce lidí. Šéf Bílého domu je mezi Brity velmi neoblíbený, podle posledního průzkumu agentury YouGov k němu mají více než dvě třetiny z nich negativní vztah.

Některá britská média spekulují, že součástí pozvání od královny je i banket v Buckinghamském paláci či kočárová jízda centrem Londýna.

Podle listu Financial Times dojednával Bílý dům a úřad britské premiérky státní návštěvu již od konce loňského roku. O blížícím se termínu svědčil i fakt, že v březnu královna Alžběta povečeřela s americkým velvyslancem v Británii Woodym Johnsonem.

Trump opakovaně kritizoval Mayovou, líbí se mu Johnson

Trump se loni několikrát názorově rozešel s premiérkou Mayovou a v médiích den před loňským setkáním v Londýně kritizoval její přístup k brexitovému vyjednávání s Evropskou unií. 

Tehdy hovořil o tom, že pokud zůstane Británie na jednotném evropském trhu, neuzavře obchodní smlouvu s USA. Jako potenciálního skvělého premiéra zmínil zastánce rázné odluky od EU Borise Johnsona.

Rovněž v Británii by se měl Trump zúčastnit oslav výročí spojeneckého vylodění v Normandii, které se budou konat v jihoanglickém přístavu Portsmouth. Pozvání na oslavy podle agentury AP dostali rovněž zástupci všech států, které se na vylodění podílely, tedy také Česka a Slovenska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video