Americký prezident Donald Trump a ministr zdravotnictví Tom Price (v pozadí)....

Americký prezident Donald Trump a ministr zdravotnictví Tom Price (v pozadí). Ministr, který byl kritizovaný za využívání vládou placených charterových letů k soukromým účelům, podal po osmi měsících ve funkci demisi. | foto: ČTK

Americký ministr zdravotnictví odstoupil. Trump ho těsně předtím kritizoval

  • 20
Americký ministr zdravotnictví Tom Price, kritizovaný za využívání vládou placených charterových letů k soukromým účelům, podal po osmi měsících ve funkci demisi, uvedl Bílý dům. Ministr z funkce odstoupil krátce poté, co ho prezident Donald Trump veřejně kritizoval.

„Nejsem spokojen. OK? Nejsem spokojen,“ řekl v pátek Trump novinářům na tiskové konferenci v Bílém domě. Podle amerických komentátorů prezidentovi vadí, že Priceova aféra může zastínit jeho úsilí o zavedení daňové reformy a o pomoc oblastem postiženým nedávnými hurikány. „Co si ten chlap myslí?“ postěžoval si prý Trump svým poradcům.

Price nakonec na prezidentovo rozhodnutí nečekal. Nabídl hlavě státu demisi a Trump ji přijal, oznámil Bílý dům.

Přehled dosavadních rezignací v Trumpově týmu

13. února - poradce pro otázky národní bezpečnosti Michael Flynn 

30. května - šéf komunikace Bílého domu Michael Dubke

21. července - tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer

28. července - personální šéf Bílého domu Reince Priebus

31. července - šéf komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci

18. srpna - hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon

25. srpna - národně bezpečnostní poradce Sebastian Gorka

29. září - ministr zdravotnictví Tom Price

Price se ve čtvrtek ke svému chybnému kroku přiznal a ve zjevné snaze udržet si funkci se omluvil. Slíbil, že daňovým poplatníkům vrátí část státních nákladů na své soukromé lety ve výši téměř 52.000 dolarů (1,15 milionu korun). „Dnes vypíšu osobní šek pro ministerstvo financí za náklady mých cest charterovými letadly. Daňoví poplatníci nezaplatí ani cent za mé místo v těchto letadlech,“ řekl novinářům.

Aféra odstartovala širší pátrání po rozhazovačných praktikách ministrů a vládních úředníků. Podezřelí jsou podle amerických médií zejména šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt a ministr financí Steven Mnuchin. Zcela čisté svědomí prý nemá ani ministr vnitra Ryan Zinke.

Price je prvním ministrem Trumpovy vlády, který podal demisi. Před ním svůj úřad opustilo několik prezidentských poradců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue