Donald Trump a Kim Čong-un během historického setkání v Singapuru (12. června...

Donald Trump a Kim Čong-un během historického setkání v Singapuru (12. června 2018) | foto: Reuters

Summit s Kimem pomohl zabránit jaderné katastrofě, napsal Trump

  • 111
Americko-severokorejský summit v Singapuru pomohl podle Donalda Trumpa zabránit jaderné katastrofě. Americký prezident to napsal na Twitteru. Státní agentura KLDR pak schůzku Trumpa s Kim Čong-unem označila za zvrat ve vztahu k USA. Oba vůdci se také navzájem pozvali do svých zemí a oba pozvání přijali.

„Svět udělal velký krok zpět od možné jaderné katastrofy! Nebudou další starty raket, testy jaderných zbraní či výzkum! Unesení se vracejí domů k rodinám. Díky předsedovi Kimovi vstoupil náš den do historie!“ napsal Trump na palubě letadla cestou ze Singapuru do Washingtonu.

„Chci poděkovat předsedovi Kimovi za první smělý krok k zářné budoucnosti svého lidu. Naše bezprecedentní setkání - první mezi americkým prezidentem a vůdcem Severní Koreje - dokazuje, že skutečné změny jsou možné,“ uvedl také šéf Bílého domu.

Trump a Kim se v úterý setkali v Singapuru, kde se KLDR zavázala spolupracovat s USA na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově, za což dostane od Washingtonu bezpečnostní záruky.

Trump hned po schůzce se severokorejským vůdcem prohlásil, že ke zrušení tvrdých sankcí vůči KLDR bude možné přistoupit až poté, co Pchjongjang začne s prokazatelným ničením jaderného arzenálu.

13.června 2018 v 02:27, příspěvek archivován: 13.června 2018 v 06:21

The World has taken a big step back from potential Nuclear catastrophe! No more rocket launches, nuclear testing or research! The hostages are back home with their families. Thank you to Chairman Kim, our day together was historic!

KLDR hovoří o radikálním obratu ve vztazích s USA

Severokorejská státní agentura KCNA úterní schůzku označila za „radikální obrat“ ve vztazích obou zemí. Zdůraznila však Kimova slova, že zřeknutí se jaderných zbraní závisí na ukončení nepřátelství. Uvedla také, že oba představitelé se navzájem pozvali do svých zemí a oba pozvání přjali.

„Vážený nejvyšší vůdce pozval prezidenta Trumpa, aby navštívil v příhodné době Pchjongjang, a prezident Trump pozval předsedu Kim Čong-una navštívil USA. Vůdci KLDR a USA vyjádřili přesvědčení, že taková pozvání pomohou zlepšit dvoustranné vztahy, a s uspokojením je přijali,“ uvedla KCNA.

Summit USA-KLDR

Novinářům v Singapuru Trump řekl, že chce v budoucnu navštívit Pchjongjang a že ve vhodnou dobu pozve Kima do Bílého domu. Tyto cesty ale podmiňuje konkrétními kroky ze strany KLDR.

Kim Čong-un podle KCNA na jednáních s Trumpem prohlásil, že „v zájmu míru a stability je nezbytné přijmout odvážné rozhodnutí ukončit vzájemné provokování vojenskou činností“.

Na to Trump „vyjádřil porozumění“ i přislíbil „ukončit společná vojenská cvičení Spojených států a Jižní Koreje, které Pchjongjang považuje za provokace“. USA podle severokorejské agentury také slíbily Pchjongjangu bezpečnostní záruky a přislíbily možné zrušení sankcí v závislosti na pokroku v bilaterálních jednáních.

Trump podle severokorejské agentury souhlasil s postupným jaderným odzbrojením KLDR výměnou za reciproční ústupky Spojených států, tedy obě strany by měly postupovat krok za krokem a souběžně, uvedla agentura AP.

Dodala, že taková dohoda, pokud by ji Spojené státy potvrdily, by mohla být považována za Trumpův ústupek, protože američtí představitelé naléhali na Severokorejce, aby rychle přikročili k odzbrojování, než dostanou větší ústupky a výhody.

Někteří experti se obávají, aby příslib postupného jaderného odzbrojení nepředstavoval jen trik, umožňující Pchjongjangu získat ústupky a odkládat odzbrojení.

Trumpův příslib ukončení vojenských cvičení označila agentura Reuters za „ohromující ústupek“ severokorejskému vůdci, který zaskočil americké spojence, armádní velitele i zákonodárce z Trumpovy Republikánské strany.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue