Trump opět hájí hydroxychlorochin. I přes varování WHO o vedlejších účincích

  • 103
Americký prezident Donald Trump v úterý znovu podpořil používání preparátu hydroxychlorochin při léčbě nemoci covid-19. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA přitom zpochybnil jeho účinnost a varoval, že přípravek může způsobit srdeční potíže. Právě kvůli vedlejším účinkům už dříve zastavila jeho testování jako léku proti koronaviru také Světová zdravotnická organizace WHO.

Trump se tak vyjádřil den poté, co společnost Twitter zakázala nejstaršímu synovi prezidenta kvůli chvále hydroxychlorochinu zveřejňovat 12 hodin své příspěvky. Twitter uvedl, že příspěvek Donalda Trumpa juniora porušoval pravidla platformy ohledně šíření dezinformací o koronaviru.

WHO kvůli obavám o zdraví zastavila testy „Trumpova léku“ proti koronaviru

Světová zdravotnická organizace uvádí, že „v současné době neexistují žádné důkazy“ o účinnosti hydroxychlorochinu při léčbě či prevenci covidu. WHO zastavila testování tohoto přípravku v rámci svého mezinárodního programu, který zkoumá možné způsoby léčby nemoci covid-19. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv minulý měsíc zrušil své předchozí povolení pro mimořádné použití hydroxychlorochinu u pacientů s covidem.

Prezident Trump již dříve prohlásil, že antimalarikum funguje preventivně proti nemoci covid-19 a že ho sám také bral. V úterý uvedl, že hydroxychlorochin užíval po dobu 14 dní a s žádnými vedlejšími účinky se nesetkal. Podle něj je přípravek pro léčbu covidu odmítán jen proto, že ji navrhl on.

Lékaři: Antimalarika Trumpovi neublížila, až na vyšší cholesterol je zdráv

„Domnívám se, že hydroxychlorochin může mít velmi pozitivní účinky v počátečních stadiích (nemoci covid-19). Myslím si, že jeho užíváním nic nezkazíte, akorát z politického hlediska to není podle všeho příliš populární,“ podotkl Trump, který o přípravku prý hodně četl a má o něm rozsáhlé znalosti.

Video o přínosech antimalarika hydroxychlorochin sdílel na twitteru kromě Donalda Trumpa juniora i americký prezident, který má 84 milionů sledujících. Ve videu údajná lékařka tvrdí, že k ochraně před šířením koronaviru není třeba nosit roušky. Uvádí také, že nedávné studie prokazující neúčinnost antimalarika hydroxychlorochinu při léčbě covidu-19 jsou mylné informace šířené „podvodnými farmakologickými firmami“.

Elitní americký epidemiolog Anthony Fauci v úterý řekl, že hydroxychlorochin není k léčbě covidu vhodný. Trump pak na tiskové konferenci prohlásil, že nechápe, proč je Fauci tak oblíbený a jeho „nikdo nemá rád“.

„Spolupracuje s naší vládou a my jsme se většinou řídili tím, co on a další doporučili. On je nesmírně populární. Proč nejsem já a vláda taky tak populární?“ tázal se Trump.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue