Donald Trump a Si Ťin-pching

Donald Trump a Si Ťin-pching | foto: AP

Trump zatlačil na Čínu. Řešte KLDR, nebo budou jednat USA, vzkázal

  • 194
Donald Trump se opřel do Číny kvůli vlažnému přístupu ke KLDR. Vadí mu, že Peking nedostatečně tlačí na zastavení jaderného programu Pchjongjangu. Prohlásil, že pokud Čína v tomto ohledu zklame, postarají se Spojené státy o celou záležitost na vlastní pěst. Uvedl to v nedělním rozhovoru pro Financial Times.

„Pokud Čína nevyřeší Severní Koreu, uděláme to my,“ prozradil Trump v rozhovoru. Na otázku, jak to hodlá udělat, však neodpověděl. „To vám neřeknu. Víte, já nereprezentuji staré Spojené státy, které vám prozradily, kde budou útočit na Blízkém východě,“ vysvětlil.

Rázná slova Trump přednesl jen několik dní před oficiální návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, kterého bude ve čtvrtek a pátek hostit ve svém sídle na Floridě. Hlavním tématem rozhovorů bude jaderný program KLDR a ambice Pekingu v Jihočínském moři, připomíná server The Guardian.

Šéf diplomacie USA jednal v Pekingu, čínská média odložila kritiku

Trump podle svých slov čínského prezidenta respektuje. Setkání státníků podle něj může přinést posílení vztahů obou zemí. „Nepřekvapilo by mě, kdybychom přišli s něčím velmi dramatickým, co bude dobré pro oba státy,“ prozradil. I kvůli zachování obchodního partnerství by podle Trumpa Čína měla vůči KLDR přitvrdit.

Tématu KLDR se v jiném rozhovoru s Financial Times věnovala také zástupkyně poradce Trumpa pro národní bezpečnost Kathleen Troia McFarlandová. Podle ní je pravděpodobné, že KLDR bude schopna zasáhnout území USA jaderným arzenálem už do konce prvního období Trumpa v Bílém domě, píše agentura Reuters. Tajné služby však s její teorií nesouhlasí.

Carter ve změnu postojů Číny nevěří

Tvrdou rétoriku vůči Číně ukázala také velvyslankyně USA v OSN Nikki Haleyová. V rozhovoru pro ABC uvedla, že Spojené státy budou tlačit na Čínu, aby zaujala proti jadernému programu KLDR ráznější postoj. „Musí ukázat, že jsou tím znepokojeni. Musí zatlačit na KLDR. Jediná země, která může zastavit KLDR, je Čína. A oni to moc dobře vědí,“ dodala.

Trump ustoupil Pekingu. Politiku jedné Číny si zpochybňovat nedovolí

Čína podporuje svého souseda po diplomatické a ekonomické stránce. Tvrdí však, že na rozhodování lídra KLDR Kim Čong-una má jen omezený vliv.

Podle bývalého ministra obrany v administrativě Baracka Obamy Ashe Cartera však Čína své postoje nezmění. „Na záležitostech okolo KLDR jsem osobně pracoval od roku 1994. Soustavně jsme tlačili na čínské lídry, protože mají unikátní historické a ekonomické vazby na KLDR. Nikdy však svého vlivu nevyužili. Pro mě je těžké být v těchto věcech optimista,“ sdělil Carter.

V posledních dnech Čína a Spojené státy řešily zejména otázky obchodu. Administrativa Trumpa vydala dvě exekutivní nařízení, která volají po vyšetřování porušení obchodních dohod mezi USA a zahraničními partnery. Největší nedostatky má v toto ohledu podle Trumpa právě Čína, píše CNN. Peking reagoval prohlášením, ve kterém volá po respektování mezinárodních úmluv a vzájemné kooperaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video