Reportáž skončila 26. 9. 2001 12:07

Třetí den po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 13.9. | den následující - 15.9. |

Hledáte příbuzné v USA? Speciální telefonní linka ministerstva zahraničí pro všechny, kteří pátrají po příbuzných či známých v New Yorku či Washingtonu: 02/24 18 27 40 a 24 18 25 51. V provozu je i bezplatná linka: 0800 200 000.

PÁTEK 14. 9. 2001
23:54
Nejlepší přítelkyně Ruth Clifford-McCourtová a Paige Hackelová obě zahynuly při úterních útocích na USA, ale každá v jimém letadle. Paige měla letět z Bostonu do Kalilfornie stejným letadlem jako Ruth s její čtyřletou dcerkou. Letadlo, v němž seděla Ruth s malou Juliane, se zřítilo na jižní věž WTC. Paige změnila na poslední chvíli let, ale ani to ji nezachránilo. Její letadlo spadlo na severní věž WTC. Napsal to britský The Sun.
23:49
Získat informace o dění v dolní části Manhattanu je téměř nemožné. Finanční čtvrť je odříznuta od světa a nepovolané osoby včetně novinářů odhánějí příslušníci Národní gardy a policisté. Fotoreportéři a televizní stanice ukazují záběry snímané teleobjektivy ze střech nebo balkónů okolních budov. "Někteří lidé ale vyžadují za místo na střeše obrovské peníze," uvádí jeden z novinářů.
22:57
S každou hodinou, která ubíhá od tragického atentátu, je čím dál obtížnější získávat informace o dění v dolní části Manhattanu. Fotoreportéři a televizní stanice ukazují jen záběry snímané teleobjektivy ze střech nebo balkonů okolních budov, jež leží poblíž sutin světového centra a dalších mrakodrapů. "Někteří lidé vyžadují za místo na střeše obrovské peníze," uvádí jeden z novinářů.
22:41
Prezident hovořil do megafonu k záchranářům. Poděkoval jim za jejich práci. Ti jeho projev několikrát přerušili skandováním "USA! USA!" Na konci bouřlivě zatleskali.
22:31
Prezident Bush je v New Yorku na místě úterní tragické události a hovoří se záchranáři. Potřásí si s nimu rukou. Prezidenta v davu hlídají desítky tajných policistů.
22:20
Hollywwod zvažuje, zda nezruší premiéry některých filmů obsahujících katastrofické scény z mrakodrapů nebo palub letadel. Na neurčito se už odložila komedie Tima Allena Big Trouble nebo akční thriller Collateral Damage s Arnoldem Schwarzeneggerem.
22:03
Softwarová firma Microsoft oznámila, že ze své příští verze leteckého programu Flight Simulator odstraní zničené mrakodrapy Světového obchodního centra. "Nechceme, aby se tam objevila jakákoli scenérie, která by mohla někoho rozzlobit," řekl mluvčí firmy. Učili se vraždit na PC?
22:02
České centrum New York a Občanská iniciativa pro Evropskou unii založily veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým úterním teroristickým útokem. Číslo speciálního bankovního konta u ČSOB je 119988773/0300.
21:48
Prezident Bush přistál v chladném a deštivém New Yorku. Zde navštíví zničenou oblast na Manhattanu.
21:42
Lety do USA obnovila už i společnost Air France. Na cestě z Paříže do Atlanty je 294 pasažérů.
21:36
Nad New Yorkem krouží helikoptéry a stíhačky. Jde o součást mimořádných bezpečnostních opatření před návštěvou prezidenta George Bushe na místě úterních teroristických útoků.
21:25
Aerolinie British Airways dostaly povolení k obnově letů do USA. Podle svého mluvčího vyšle společnost okamžitě dvě prázdná letadla do New Yorku a Philadelphie, aby vyzvedla čekající pasažéry.
21:18
Tragické události ve Spojených státech by měly být podle prezidenta Václava Havla potrestány. "V každém případě si myslím, že po zločinu musí následovat trest. Ten trest bude tvrdý a musí být tvrdý. Je to v zájmu celého lidstva a lidstvo musí umět vydat naopak své znamení, že některé věci nelze," řekl Havel v rozhovoru pro Českou televizi. Podle prezidenta by také všichni měli pochopit, že do některých zemí nelze dodávat zbraně, nelze s nimi obchodovat, nebo se s nimi vůbec stýkat.
21:04
USA se zahalily do smutku. Rovněž Evropa truchlila pro mrtvé
20:47
Francouzský ministr zahraničí Hubert Vedrine prohlásil, že "se zdá být potvrzeno", že afgánský protitalibanský vůdce Ahmad Masúd zemřel na následky smrtelných zranění způsobených při atentátu. Zdroj svých informací Vedrine neupřesnil. Partyzán Masúd zemřel
20:10
ČSA jsou připraveny zajistit provoz svých pravidelných letů do USA a Kanady již od soboty 15. září, pokud získají veškerá nutná povolení odpovědných orgánů USA a Kanady k provozu těchto letů. Jde o provoz linek z Prahy do New Yorku - letiště JFK a do Toronta a zpět. Rozhodnutí orgánů USA a Kanady má být k dispozici nejpozději do soboty 08:30 SELČ.
20:03
Spojené státy podporují odsunutí pravidelného zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se mělo odehrát na konci září ve Washingtonu. Definitivní rozhodnutí o přesunutí kongresu dosud nepadlo, známé nejsou ani možné náhradní termíny.
19:56
Agenti FBI vyšetřující úterní únosy letadel vyslýchají zástupce leteckých škol ve Spojených státech. Soustředí se zejména na výcviková střediska na Floridě, kde se v Miami školili minimálně dva teroristé ze sebevražedných skupin.
19:48
Indie předala Spojeným státům podrobné mapy a informace o výcvikových táborech teroristů na území Afgánistánu. Informovala o tom televizní stanice Star News. Více
19:45
Záchranné práce v troskách Světového obchodního centra v New Yorku komplikuje od dnešního rána častý déšť.
19:37
Podle údajů Pentagonu způsobil úterní pád letadla na jeho budovu hmotnou škodu za zhruba sto milionů dolarů.
19:30
V Národním chrámu ve Washingtonu skončila celonárodní zádušní mše na památku obětí úterních teroristických atentátů. Účastnili se jí pozůstalí a americké politické špičky. Přítomen byl i prezident George Bush s manželkou Laurou, otcem Georgem a matkou Barbarou. Dále zde byli bývalí prezidenti Bill Clinton, Jimmy Carter a Gerald Ford, i bývalý viceprezident Albert Gore.
18:32
Američtí vyšetřovatelé už mají jména 19 únosců letadel. Podle FBI bylo sedm z nich vycvičených pilotů. Většina z nich pochází z Floridy. FBI zveřenila jména únosců
18:20
Americké ministerstvo obrany oznámilo, že nahrávací zařízení z černé skříňky z letadla, které spáchalo atentát na Pentagon, je poškozeno. Zatím není jasné, zda obsahuje alespoň nějaká data.
18:19
Americký ministr obrany povolal prvních 35 tisíc vojáků ze zálohy do aktivní služby. Více
17:55
Ministerstvo dopravy a spojů nechce zbytečně prodlužovat zákaz všech neplánovaných civilních letů nad územím ČR, který platí od čtvrtka. Nařízení, která povolují lety jen pravidelným linkám, charterovým spojům a zdravotnickým, záchranným nebo státním letounům v jiných zemích po útoku na USA zavedena nebyla. S opatřením nesouhlasí sportovní piloti, ani amatérští letci.
17:53
Afghánský opoziční vůdce Ahmad šáh Masúd zemřel na zranění po nedělním bombovém útoku. Uvedl to Reuters s odvoláním na agenturu Afghan Islamic Press. Taliban, který po nedělním atentátu zahájil mohutnou ofenzívu proti opozici, pokračuje v útocích na její základny. Podrobnosti
17:46
Přes dvě stovky věřících se dnes přišly pomodlit do malého kostela v Pustějově na Novojičínsku za oběti úterní tragické události ve USA. Zádušní mši za mrtvé sloužil biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz.
17:21
Egyptská letecká společnost EgyptAir odstraní z letadel kovové vidličky a nože, kterými jedli cestující první třídy. Rozhodla se tak po teroristickém útoku na USA z bezpečnostních důvodů. Pasažéři se budou muset spokojit s plastikovými příbory.
Načíst další