Trojnásobný usvědčený vrah Daniel Lewis (31. října 1997)

Trojnásobný usvědčený vrah Daniel Lewis (31. října 1997) | foto: AP

V USA po 17 letech obnovili federální popravy. Injekci dostal vrah tří lidí

  • 253
Americký nejvyšší soud povolil po 17 letech přestávky obnovit v USA federální popravy. Zrušil tak odklad, kterého v pondělí ve Washingtonu dosáhla federální soudkyně. Prvním, kdo byl v úterý na základě tohoto rozhodnutí popraven, byl trojnásobný usvědčený vrah Daniel Lewis Lee.

„Popravy se mohou konat, jak se původně předpokládalo,“ stojí v rozhodnutí nejvyššího soudu. Rozhodnutí se dotýkalo čtyř vězňů čekajících na vykonání rozsudku smrti v nejbližší době.

Leeova poprava byla původně naplánována na pondělních 16:00 místního času (22:00 SELČ), ale byla odložena kvůli rozhodnutí washingtonské soudkyně Tanyi Chutkanveové. Podle ní bylo třeba nejprve projednat stížnosti, že vládní metoda poprav je v rozporu s ústavou a některými regulacemi.

Nejvyšší soud ale její rozhodnutí změnil hlasováním v poměru 5:4. Jak uvedla agentura AP, přípravy na Leeovu popravu pokračovaly bez ohledu na pondělní soudní rozhodnutí. Lee, který byl usvědčen z trojnásobné vraždy, měl právo na návštěvy či setkání s duchovním.

Smrtící injekce mu byla podána v úterý ve věznici v Terre Haute v Indianě. „Neudělal jsem to. V životě jsem udělal mnoho chyb, ale nejsem vrah. Zabíjíte nevinného,“ zněla jeho poslední slova. Za mrtvého byl prohlášen v 8:07 místního času (14:07 SELČ).

Rodina obětí Leeova činu si ale popravu nepřála. Earlene Petersonová, jíž Lee zabil dceru, vnučku a zetě, by chtěla, aby Lee dostal doživotní trest tak, jako je tomu u jeho komplice. „Neděje se to naším jménem, my to tak nechceme,“ sdělila další z příbuzných obětí Monica Veilletteová.

Na tento týden byly naplánovány popravy dalších dvou odsouzenců Wesleyho Iry Purkeyho a Dustina Lee Honkena. V srpnu pak má být popraven Keith Dwayne Nelson. 

Federální popravy budou v USA pokračovat. Pět zločinců čeká trest smrti

Ministr spravedlnosti William Barr řekl, že jeho úřad má povinnost vykonat rozhodnutí soudů včetně rozsudků smrti a poskytnout pozůstalým pocit ukončení případu. 

Usmrcení Leeho bylo první popravou na federální úrovni po 17leté přestávce. Snahy o obnovení těchto procedur začaly krátce po inauguraci prezidenta Donalda Trumpa na začátku roku 2017.

Tresty smrti ukládají americké federální soudy zřídka. Popravy vězňů byly v USA celostátně zastaveny v roce 1972, ale v roce 1976 byly znovu povoleny. Od roku 1988 směly hrdelní trest vykonávat i federální věznice, do roku 2003 poslaly ale na smrt jen tři odsouzence. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video