Oklahomu opět zasáhlo tornádo, zabilo nejméně devět lidí

  • 4
- Nejméně devět lidí zabilo tornádo, které po necelých dvou týdnech opět zasáhlo americkou Oklahomu. Ve městě Oklahoma City živel udeřil v pátek večer místního času. Přestože bylo menší než minulé tornádo, vyžádalo si mrtvé a řada lidí je zraněna.

Ničivé tornádo za sebou podle poslední bilance zanechalo devět mrtvých a na pět desítek zraněných, z nichž dva lidé jsou v kritickém stavu. Mezi oběťmi jsou podle Reuters také dvě děti. Neštěstí si vyžádalo i značné materiální škody. Guvernérka Mary Fallinová uvedla, že bouře postihla velmi zalidněnou oblast a udeřila ve chvíli, kdy byl na silnicích silný provoz. Vichr prý obracel na střechu i kamiony. Televizní kamery přinášely záběry suti padající z nebe.

Bouřkový útvar, který Oklahomu zasáhl, se podle agentury Reuters skládal z několika tornád. Podle amerických médií oblast Oklahoma City zasáhlo od pátku celkem pět tornád, v nichž vichr doprovázený krupobitím dosahoval rychlosti až 145 kilometrů za hodinu.

V Oklahoma City tornádo ničilo auta podél hlavní dálnice a podle dálniční hlídky je několik řidičů nezvěstných. Cestující na letišti byli posláni do podzemních tunelů a všechny lety byly zrušeny.

Meteorologická služba nyní pro Oklahomu odvolala pohotovost týkající se tornáda, ale ponechala v platnosti výstrahu kvůli hrozícím záplavám. Na některých místech ve městě spadlo přes 20 centimetrů srážek. Momentálně je kvůli řádění tornáda na 86 tisíc domácností bez elektrického proudu.

Přerušen musel být i hokejový zápas s Čechy a Slováky

Kvůli tornádu byl také přerušen i duel finále Západní konference v play-off hokejové AHL mezi místním týmem Barons a celkem Grand Rapids Griffins, kterého se zúčastnili mimo jiné i čeští a slovenští hokejisté. Hráči i fanoušci byli nějaký čas evakuováni v podzemních garážích.

Všichni, včetně českých hráčů Petra Mrázka, Andreje Nestrašila a Davida Musila  jsou v pořádku. Odložený zápas by se měl hrát nejspíš dnes v noci.Tornádo zasáhlo Oklahomu už před necelými dvěma týdny. Původní informace hovořily až o 91 obětech, nakonec se ustálily na 24 mrtvých, z toho bylo devět dětí. Tornádo tehdy zničilo několik škol a zpustošilo oblast kolem města Moore . Prezident Barack Obama poté vyhlásil v Oklahomě stav katastrofy (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue