VIDEO: Tornáda v Texasu převracela auta, zemřeli nejméně čtyři lidé

  • 8
Nejméně čtyři lidé přišli o život kvůli sérii tornád, které postihly americký stát Texas. Uvedla to starostka texaského Cantonu, který byl tornády těžce zasažen. Další tři lidé zemřeli v souvislosti s prudkými dešti a záplavami v nedalekých státech Missouri, Arkansas a Mississippi.

Oblastí východně od Dallasu se v sobotu odpoledne a večer místního času přehnala nejméně tři tornáda. Nejvíce zasáhly město Canton, které leží asi 100 kilometrů východně od Dallasu. Podle šéfa místních hasičů se zřejmě najdou ještě těla dalších obětí. Zraněných si řádění tornád vyžádalo nejméně pět desítek.

„Na místě stále operují naše sanitky i další záchranné jednotky. V akci je i jeden z našich vrtulníků, který prohledává okolí,“ řekla v sobotu večer mluvčí východotexaské zdravotnické organizace Rebecca Berkley.

Podle amerických médií tornáda zničila řadu domů v okresech Henderson, Van Zandt a Rains. Dálnice v celé oblasti policie uzavřela, neboť meteorologové hlásí možný výskyt dalších tornád a ta, která se oblastí již přehnala, převracela na dálnici auta.

Záchranáři v oblasti nadále pátrají po možných přeživších a obětech živlu. Podle místních úřadů by tak bilance obětí tornád ještě mohla stoupnout.

Úřady okresu Van Zandt původně informovaly o nejméně pěti obětech tornád v Texasu, starostka Cantonu ale později uvedla v bilanci čtyři mrtvé. Důvod rozporuplných údajů nebyl vyjasněn.

„Tornádo udeřilo jen kilometr a půl od mého domu,“ uvedla sedmnáctiletá Hayley Herronová z Cantonu. „Škody jsou děsivé. Tornádo strhlo elektrické vedení a vyrvalo ploty, domy mých přátel byly zničeny, některé budovy úplně zmizely. Stromy byly vytrhány z půdy a leží rozptýlené po pastvinách. Nikdy v životě jsem takovou zkázu neviděla,“ popsala Herronová.

Prudké deště a povodně

Státy Oklahoma, Missouri a Mississippi zasáhly prudké deště. Pršet začalo už v pátek a na mnoha místech voda zaplavila domy a silnice. Popadané stromy mnohde přerušily elektrické vedení. Guvernéři zasažených států vyhlásili mimořádný stav.

Na jihozápadě Missouri bylo v záplavových vodách nalezeno tělo dvaasedmdesátileté ženy, jejíž auto odnesla voda. Další žena zahynula v sobotu, když na její obytný karavan ve státě Arkansas spadl strom. Jedna oběť povodní je hlášena také ze státu Mississippi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video