Policejní prezident Tomáš Tuhý předal ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi žádost o...

Policejní prezident Tomáš Tuhý předal ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi žádost o propuštění ze služebního poměru. | foto: ČTK

Bývalý policejní prezident Tuhý je novým českým velvyslancem na Slovensku

  • 24
Bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý se ujal funkce velvyslance České republiky na Slovensku. Prezidentovi Andreji Kiskovi ve středu odpoledne odevzdal pověřovací listiny. Tuhý skončil ve funkci šéfa policie na základě vlastního rozhodnutí k 31. říjnu. Mandát mu měl vypršet v dubnu příštího roku.

Nástupní audience nového českého velvyslance se konala v sídle hlavy slovenského státu. Její součástí byl slavnostní ceremoniál na nádvoří prezidentského paláce. 

V rámci svého mandátu se Tuhý chce zabývat i projektem zřízení Českého domu, jehož neexistenci při návštěvách Slovenska kritizoval prezident Miloš Zeman. „Tento dům by měl sloužit nejen pro reprezentaci České republiky, ale chceme tím dávat prostor i například pro bilaterální spolupráci mezi jednotlivými kraji,“ uvedl nový velvyslanec. „To téma je stále otevřeno, celý projekt vyhodnocujeme,“ dodal. 

Česká vláda schválila odchod Tuhého z funkce policejního prezidenta letos v červnu, ačkoliv jeho mandát měl vypršet až v dubnu 2019. Tuhý přitom v médiích dříve uvedl, že z funkce předčasně odejít neplánuje.

Tuhý se již minulý týden sešel s šéfem slovenské diplomacie Miroslavem Lajčákem. Tématem schůzky byla podle slovenského ministerstva zahraničí kromě jiného debata o bilaterálních vztazích mezi oběma státy, jejichž vysokou úroveň čeští i slovenští politici dlouhodobě oceňují. 

Z postu české velvyslankyně na Slovensku odešla letos koncem dubna Livia Klausová, manželka bývalého prezidenta Václava Klause. Ambasádu dočasně vede jako chargé d’affaires Pavel Sladký, vedoucí politického a obchodně-ekonomického oddělení velvyslanectví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue