VIDEO: V Thajsku zahájili rituál královského pohřbu, přihlíží statisíce lidí

  • 16
V Bangkoku byl ve středu zahájen pětidenní rituál, při němž bude pohřben thajský panovník Pchúmipchon Adundét. Zemřel loni v říjnu ve věku 88 let a zpopelněn bude během čtvrtečního ceremoniálu ve zlatém pavilonu před královským palácem v thajské metropoli. Očekává se, že obřadu se zúčastní na 250 tisíc lidí.

Thajsko po smrti krále drželo rok oficiální smutek. Král za sedmdesátiletého vládnutí, které provázely politické otřesy, ale i prudký rozvoj této jihoasijské země, představoval pilíř stability.

Ceremoniál, který je kombinací buddhistických náboženských obřadů a rituálů hinduistických bráhmanů, se zúčastnil syn zesnulého krále a následník trůnu Mahá Vatčirálongkón a jeho dvě dcery. Státní televize zveřejnila záběry, jak stávající panovník zapaluje svíčky u symbolické královské urny. Obřadu se zúčastnilo 119 buddhistických mnichů, kteří provolávali modlitby ve starověkém jazyku páli.

Kolem starého města se už před několika dny začaly tvořit dlouhé fronty lidí oděných do černé, kteří čekají na otevření vstupu do prostor, kde se bude konat čtvrteční obřad. Někteří si přinášejí také obraz zesnulého Pchúmipchona. Podle policie se kolem poledne shromáždilo kolem kremačního areálu asi 25 000 lidí.

Odchod milovaného krále

Na místě královského pohřebního obřadu bylo vztyčeno osm konstrukcí, které symbolizují osm hor, jež jsou podle thajského náboženského systému vrcholy univerza. Stavba tohoto komplexu trvala rok. Panovníkovo tělo tam bude z paláce převezeno ve čtvrtek ráno. Na náměstí před palácem teď čekají tisíce lidí.

Hranici, která je zdobená květy ze sedmi druhů santalových stromů, a díky které se má panovníkova duše dostat do nebe, zapálí ve čtvrtek jeho syn.

Pchúmipchon Adundét se těšil nesmírné úctě a oblibě. U politiků měl značnou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V Thajsku se během jeho vlády vystřídalo 26 vlád.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video