Prohlášení Prahy, že izraelská pozemní akce byla defenzivní a ne ofenzivní vyvolala v Evropě zděšení.

Prohlášení Prahy, že izraelská pozemní akce byla defenzivní a ne ofenzivní vyvolala v Evropě zděšení. | foto: Reuters

Tisk: Česká reakce na útok Izraele vyvolala v Evropě zděšení

  • 193
Názor českého předsednictví na izraelský útok na pásmo Gazy vyvolal podle britského a irského tisku zděšení. Prohlášení, že pozemní operace byla "defenzivní, a ne ofenzivní", navíc podle deníků The Independent a Irish Examiner poukázalo na rozpory v Evropské unii v přístupu k izraelsko-palestinskému konfliktu.

J.F. Potužník"V evropských řadách způsobilo znepokojení a zděšení prohlášení českého mluvčího o tom, že izraelská pozemní operace byla defenzivní, a ne ofenzivní," napsal The Independent. Mluvčí premiéra Topolánka pro předsednictví Jiří Potužník svoje slova později označil jako prvotní reakci, která nereagovala na vyvíjející se situaci. - čtěte Západ žádá příměří v Gaze, Česko chápe izraelskou akci jako obrannou

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ještě v neděli prohlášení zmírnil a do večera se Česká republika omluvila.

The Independent také upozornil, že rozpor v neděli vznikl i mezi Spojenými státy a Británií, když podle britských diplomatů ještě Washington "nerozsvítil červenou" Izraelcům. Britský premiér Gordon Brown naopak v neděli vyzval k okamžitému příměří.

Debakl může posílit vliv velkých zemí EU

Francouzi již dříve přišli s myšlenkou, že by dále řídili EU i během českého předsednictví, a naznačovali tak, že nové a malé státy na takovou funkci nemají, napsal Irish Examiner. "Debakl české reakce na izraelský vpád do Gazy zvýšil pravděpodobnost takové možnosti." - přečtěte si Česko bude předsedat EU, vyvracel Topolánek pochyby rakouského listu

Prohlášení z Prahy přirozeně vyvolala pozdvižení a Čechům trvalo celý den, než se omluvili za slova, která označili za nedorozumění, uvedl Irish Examiner s tím, že "škoda již ale byla napáchána".

"Bohužel česká reakce na izraelskou agresi bude mít důsledky pro zbytek EU a poskytne větším zemím, jako je Francie, záminku jednat na mezivládní úrovni, což jim přinese více vlivu," uvedl irský list.

"To zdůrazňuje potřebu jediného předsednictví EU vedeného člověkem vybraným členskými státy, který by nejprve dojednal společnou pozici a pak je na mezinárodní scéně reprezentoval - jak to umožňuje Lisabonská smlouva," uvedl Irish Examiner. Podle něj to bude znamenat další tlak na Irsko, aby smlouvu ratifikovalo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video