Tisíce Irů pobláznila ohnivá koule na obloze, hledají úlomky meteoritu

  • 16
Nad Irskem proletěla ve středu v podvečer "velká ohnivá koule". Tisíce Irů považují úkaz za meteor. Přestože jej astronomové z NASA nezaznamenali, lidé blázní a hledají místo dopadu. Za gram kamene z vesmíru totiž mohou dostat až 500 dolarů.

Údajný meteor viděli kolem 18:00 místního času lidé po celé zemi. Podle některých informací dopadl někam na pole v oblasti Crimlin.

"S největší pravděpodobností nikoho nezranil. Zpomalil, jakmile proletěl atmosférou a dopadl někde do vnitrozemí," píší irská média.

Podle pobřežní stráže na ostrově Valentia nahlásili průlet meteoru lidé z Mullingaru, Limericku, Ballybuionu a Bantry.

"Bylo to oranžové a vycházely z toho plameny. Bylo to jako z filmu Armageddon. Zdálo se, že přichází od západu a míří na severovýchod," popisoval událost jeden ze svědků.

Gram kamene za 500 dolarů

Těleso na obloze pobláznilo tisíce lidí. Lidé z oblasti Crimlin se druhý den vydali úlomky "meteoritu" hledat. Společnost Astronomy Ireland obdržela stovky e-mailů a telefonátů. Lidé chtěli vědět, zda šlo opravdu o meteorit a kde přistál.

"Je to velká událost, meteor mohl být veliký jako osobní auto," uvedl astronom David Moore.

Naposledy meteorit zasáhl Irsko v roce 1999 a kámen se našel v hrabství Carlow. Tenkrát se gram kamene prodával za 500 dolarů. Není tedy divu, že je po něm taková sháňka.

Odborníci ale varují. Podle pozorování či videa z jednoho místa se nedá určit téměř nic.

"Zatím nemáme informace o tom, že by Irsko zasáhl meteorit. Takové zprávy nepřicházejí ani z NASA. Obvykle se tím zabýváme až po nálezu kamene a určení místa jeho dopadu, protože taková videa přicházejí zhruba jednou za měsíc," upozornil astronom Miloš Tichý z jihočeské observatoře na Kleti.

Mohl spadnout do moře

Z videa, které už koluje na internetu, se nedá určit rychlost tělesa a nedá se vypočítat ani místo dopadu.

"Místo dopadu se určuje složitým výpočtem balistické dráhy tělesa. Důležitá je také jeho rychlost. Pokud totiž letí rychleji než 20 kilometrů za sekundu, vypaří se nebo exploduje. Z videa také nezle určit, zda dopadl na zem či do moře," uklidňuje pobláznění Irů Tichý.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video