Prezident Bush vedl diskrétní diskuse o plánech na zásah proti Íránu nejen s poslanci. Ilustrační foto

Prezident Bush vedl diskrétní diskuse o plánech na zásah proti Íránu nejen s poslanci. Ilustrační foto | foto: Reuters

The New Yorker: Bush chystá bombardování Íránu

  • 2576
Vláda prezidenta George Bushe připravuje masivní bombardovací kampaň proti Íránu, a to včetně nasazení jaderných prostředků. Cílem zásahu má být íránské zařízení pravděpodobně využívané k výrobě jaderných zbraní. S odvoláním na magazín The New Yorker o tom informovala agentura AFP.

Bush a další představitelé Bílého domu podle tohoto časopisu považují nynějšího íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda za politika, který by se mohl pro svět stát stejnou hrozbou jako za druhé světové války nacistický vůdce Adolf Hitler.

"Přesně takové jméno používají, když o íránském prezidentovi hovoří," píše autor článku Seymour Hersh s odvoláním na bývalého vysokého představitele zpravodajských služeb.

"Bílý dům je přesvědčen, že jedinou možností, jak vyřešit tento problém (íránských jaderných zbraní), je změnit mocenskou strukturu Íránu, a to znamená válku," řekl nejmenovaný poradce amerického ministerstva obrany.

"Další nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb označil přípravy USA proti Íránu za ohromné, horečnaté a v operačním stadiu," konstatuje Hersh.

Podle někdejšího představitele obrany vycházejí americké vojenské přípravy na zásah proti Íránu z přesvědčení, že bombardování poníží tamější duchovní elitu a podnítí obyvatelstvo k povstání a ke svržení vlády.

Bush už o plánech jednal
Agentura AFP připomíná, že v uplynulých týdnech prezident Bush vedl diskrétní diskuse o plánech na zásah proti Íránu jak s poslanci, tak se senátory zastupujícími v Kongresu jeho Republikánskou stranu.

Mezi zvažovanými taktickými jadernými prostředky, které by podle magazínu mohla americká armáda při tomto zásahu použít, figuruje například letecká puma B61-11 určená k úderu proti cílům ukrytým hluboko v zemi. Cílem takového zásahu má být íránské jaderné zařízení Natanz.

Neupřesněný bývalý představitel zpravodajských služeb ale Hershe upozornil, že možnost jaderného řešení íránské otázky vyvolala u některých představitelů armády nesouhlas a další vysocí důstojníci prý nevyloučili ani demisi, když se snaha odvrátit takové řešení ukázala jako neúčinná.

"Mezi vojáky panuje silný odpor vůči nasazení jaderných zbraní proti jiné zemi," dodává The New Yorker s poukazem na poradce Pentagonu. Tento specialista se navíc domnívá, že úder proti Íránu by vyvolal řetězovou reakci v podobě útoků proti americkým zájmům ve světě a navíc i další posílení pozice militantního islámského hnutí Hizballáh.

"A pokud to přesto uděláme, tak se v plamenech ocitne i polovina jižního Iráku," dodal poradce.

USA popřely přípravu útoku

10. dubna - Americký prezidentský úřad popřel tvrzení, že Spojené státy připravují jaderný zásah proti íránským zařízením pravděpodobně určeným k výrobě nukleárních zbraní.

Podle mluvčího Bílého domu Scotta McClellana soustřeďuje Washington úsilí na hledání diplomatického řešení krize kolem íránského jaderného programu, a to dokonce i když prezident George Bush nevylučuje vojenský úder. "Žádný prezident nevyloučí nikdy žádnou možnost, ale naše úsilí se soustřeďuje na spolupráci v rámci mezinárodního společenství s cílem nalézt diplomatické řešení," uvedl McClellan.

Dodal, že není třeba věřit článkům časopisu The New Yorker a deníku The Washington Post, které o úderu taktickými jadernými zbraněmi psaly. Informace, na které se odvolávaly, označil McClellan za "čiré spekulace", které "neodrážejí myšlení administrativy".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video