Čtyři chlapci z thajské jeskyně jsou venku, záchranáři doplňují kyslík

  • 576
Z thajské jeskyně se zatím podařilo zachránit čtyři chlapce, upřesnil v neděli odpoledne vedoucí thajského záchranného týmu. Původní informace hovořily o šesti dětech. Záchranáři chlapce po úvodním vyšetření odvezli do nemocnice v nejbližším městě a poté operaci na několik hodin přerušili, protože potřebují doplnit kyslík.

„Naše operace byla úspěšnější, než jsme očekávali,“ řekl guvernér a vedoucí záchranných operací Narongsak Osottanakón. Poté upřesnil, že čtyři chlapci, které vyprostili, jsou v nemocnici ve městě Chiang Ra. Ta je od jeskyně přibližně hodinu cesty.

První chlapec se z jeskyně dostal v 17:40 místního času (12:40 SELČ). Původně se spekulovalo, že prvního se podaří evakuovat až zhruba o tři hodiny později. Podle novinářů však záchranou operaci napomohlo to, že voda v jeskyni klesla víc, než se očekávalo a více úseků je schůdných pěšky. 

Chlapci musí pod hladinou zdolat zhruba kilometrový úsek. Na obličejích mají celoobličejové masky, které jim umožňují pohyb pod vodou i bez potápěčského výcviku. Kyslík chlapcům zabezpečuje jeden z potápěčů. 

Akci záchranáři však nyní přerušili. Podle Osottanakóna totiž záchranáři potřebují deset až dvacet hodin na přípravu další operace, aby mohli evakuovat další skupinu. Po únikové trase je třeba rozmístit zásoby kyslíku, prakticky všechen totiž v první fázi vypotřebovali. 

Lékaři už v sobotu údajně rozhodli, v jakém pořadí chlapci půjdou. Nejslabší dostali přednost. Záchranu nakonec podle reportérů na místě usnadnila nízká hladina vody v některých síních, takže se tam uvázlé děti nemusely potápět.

Záchranáři rozdělili chlapce do čtyř skupin a trenér mladých fotbalistů má být až v té poslední. Chlapci postupně vycházejí vždy v doprovodu dvou potápěčů.

Fotbalisté ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér zmizeli při záplavách 23. června, kdy se vydali prozkoumat jeskynní komplex poblíž hranice s Barmou.

Skupinu záchranáři v jeskyni objevili po devítidenním pátrání 2. července. Od té doby jim přinášeli zásoby a připravovali evakuaci.

Protože někteří z hochů neumějí plavat a vzhledem k obtížnému terénu, v němž v pátek zahynul jeden z potápěčů, se uvažovalo i o tom, že se vyčká do konce monzunového období, tedy do podzimu, aby chlapci mohli z jeskyně vyjít pěšky. Protože však začal v jeskyni ubývat kyslík a hrozilo, že se hladina vody opět zvýší, záchranáři se rozhodli s evakuací neotálet.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video