Hollywoodští producenti připravují film o záchraně thajských chlapců ze...

Hollywoodští producenti připravují film o záchraně thajských chlapců ze zatopené jeskyně. (11. července 2018) | foto: Reuters

„Bude z toho trhák.“ Hollywood chce o thajských fotbalistech natočit film

  • 87
Filmový štáb z Hollywoodu dorazil do kopcovité krajiny okolo jeskynního komplexu Tham Luang ve chvíli, kdy se záchranná operace blížila v úterý do finále. Ještě než potápěči vytáhli posledního fotbalistu, vydali se producenti ze společnosti Pure Flix na průzkum terénu pro natočení celovečerního filmu.

Zatímco celý svět sledoval jeskynní drama se zatajeným dechem, dva američtí producenti už začali osnovat velký filmový projekt o uvázlých fotbalistech a jejich trenérovi s vidinou celosvětového trháku. 

„Vidím to na velký hollywoodský film s hvězdným obsazením,“ řekl agentuře AAP ředitel filmové společnosti Pure Flix Michael Scott poté, co dorazil do Chiang Rai. 

Scott a jeho koproducent Adam Smith mají v plánu postavit scénář na rozhovorech s týmem zahraničních záchranářů, thajským námořnictvem Navy Seals, s oběťmi i jejich rodinami. Rádi by na jejich příběhy získali exkluzivní práva.

„Brzy se tu objeví další produkční společnosti, takže musíme jednat rychle,“ odpověděl Smith na otázku novinářů, jestli jejich činy nejsou v tak náročné chvíli necitlivé. 

S předběžnými rozhovory totiž začali ještě před tím, než se potápěčům podařilo vysvobodit všechny chlapce a jejich trenéra. Scott ale ujistil, že s rozhovory na nikoho nenaléhá.

Pro společnost Pure Flix, která točí hlavně křesťanské a rodinné filmy, bude jeskynní operace podle Scotta skvělým námětem. Příběh se má soustředit na dva britské potápěče, kteří chlapce objevili. „Přesně to pasuje k naší DNA, je to velmi inspirativní příběh,“ řekl Smith v pondělí podle australského portálu news.com.au

„Má to úžasné srdce, úžasné hrdinství a nebojácnost. Je to prostě úžasná věc a podle nás bude inspirovat miliony lidí po celém světě,“ dodal. Výhodu zároveň vidí v pestrém složení záchranného  týmu. „Jsou tam Thajci, zápaďáci, Evropané, Australani - na záchraně těch chlapců se podíleli lidé z celého světa,“ řekl producent agentuře Reuters.

Skutečnosti se nepřiblíží ani povedený horor

Scott očekává, že film by se mohl začít točit koncem roku 2019. Národní koordinátor Komise pro záchranu v amerických jeskyních Anmar Mirza však řekl stanici CBS News, že ztvárnit příběh v podobě filmu podle něj nebude jednoduché. 

„Nejde udělat horor, který by se skutečnosti alespoň zdaleka blížil,“ komentoval. „Jako záchranář v jeskyních pracuji třicet let a nevybavím si jedinou operaci, která by byla takhle komplikovaná.“

Napínavá sága thajských Divočáků připomíná záchrannou operaci třiatřiceti chilských horníků, kteří v roce 2010 zůstali 69 dní uvězněni v dole. Jejich příběh se filmové inscenace s názvem 33 životů dočkal v roce 2015, v hlavní roli s Antoniem Banderasem.

Thajští fotbalisté na záchranu čekali 18 dní, jejich osud sledoval celý svět

Mike Medavoy, producent snímku 33 životů, záměr svých hollywoodských kolegů okomentoval kladně. „Je to o triumfu jednotlivců a skupin lidí nad tragédií, skvělý příběh,“ řekl agentuře Reuters. „33 životů se točilo v Kolumbii a Chile, natáčení stálo přibližně 24 milionů dolarů. Film o thajské záchraně by mohl stát i méně, protože natáčení v Thajsku je levnější,“ dodal.

Jiní experti se však obávají, že výdaje nafoukne natáčení v kalné vodě. Producenti se navíc budou muset vyrovnat s nejistotou, jestli zájem veřejnosti neopadne, jakmile příběh zmizí z novinových titulků.

Dvanáct mladých sportovců a jejich trenér zůstali v jeskyni uvězněni 23. června, když je v podzemí uzavřela stoupající voda. Potápěči fotbalisty objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci. Jeden z potápěčů v terénu zahynul.

I po odčerpání velkého množství vody z jeskyně musely děti část trasy  zvládnout pod vodou. Někteří z hochů přitom neumějí plavat. Během tří dnů se všech třináct uvázlých fotbalistů podařilo záchranářům z jeskyně vyprostit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video