Pili jsme vodu ze stěn, popsali thajští chlapci martyrium v jeskyni

  • 74
Dvanáct mladých fotbalistů a jejich trenér, kteří byli zachráněni z jeskynního komplexu na severu Thajska, bylo propuštěno z nemocnice. Na tiskové konferenci poděkovali záchranářům a zdravotníkům a omluvili se svým rodičům. Několik z nich se chce v budoucnosti přidat k thajskému námořnictvu.

Tiskovou konferenci zahájilo video z nemocnice, kde se chlapci po evakuaci z jeskyně zotavovali. Několik zdravotníků se vyjádřilo ke zdravotnímu stavu mladých fotbalistů. Podle nich se jim vrátila síla, přibrali tři kilogramy a těší se domů. Jejich psychické zdraví je díky silné podpoře okolí také v pořádku, řekl psycholog.

Chlapci popsali „zázračný moment“, když je v jeskyni objevil první potápěč. Na otázku, komu fandili ve fotbalovém šampionátu, odpověděli, že většina z nich podporovala Francii.

Všichni z chlapců umí plavat

Při výletu do jeskyně si sportovci neuvědomili, jak vysoko může voda stoupnout. „Když nám došlo, že jsme uvázli, začali jsme plavat. Všichni umíme plavat,“ řekl pětadvacetiletý trenér Ekaphol Chantawong. Plavání se prý pravidelně věnují po fotbalových trénincích.

Trenér chlapce na začátku uklidňoval, že voda druhý den klesne a někdo pro ně přijde. Po celou dobu se snažili zůstat blízko stěny, ze které stékala voda. Podle trenéra byla čistá, chlapci ji tedy po celou dobu pili. „Žádné jídlo jsme neměli, pili jsme jen vodu,“ řekl jeden z chlapců.

Na otázku, o čem přemýšleli, když měli hlad, jeden z chlapců odpověděl, že snil o smažené rýži. Někteří o svých oblíbených pokrmech údajně mluvili i ze spaní. Jeden z chlapců zase přiznal, že se mu hlavou honily starosti ohledně domácích úkolů. Čas si také krátili kopáním, jelikož se na začátku domnívali, že by se ven mohli prohrabat. Poté, co je objevili potápěči, s nimi někteří členové námořnictva Navy Seal hráli dámu.

Když přišla řeč na potápěče Samana Kunana, který při záchranné akci zemřel, vyjádřili fotbalisté lítost. „Cítili jsme vinu za jeho smrt,“ řekl trenér. Chlapci mu napsali dopis, který bude předán Kunanově rodině. „Děkuji ti z celého srdce,“ stálo v jednom ze vzkazů.

Někteří z chlapců se chtějí stát potápěči

V budoucnosti se někteří chlapci chtějí stát profesionálními fotbalisty. Pět z nich novinářům sdělilo, že se chtějí připojit k thajskému námořnictvu Navy Seal, což v sále vyvolalo potlesk.

Úřady se obávají dopadu pozornosti médií a slávy na psychické zdraví dětí, a tak byla konference pozorně moderována. Novináři otázky odevzdali předem a musel je schválit psycholog. Odsouhlasené otázky chlapcům pokládal moderátor.

Po konferenci chlapci odjeli do svých domovů. Novináři budou mít na 30 dní zapovězeno mladé sportovce zpovídat. Jeden ze článků thajského zákona na ochranu dětí pamatuje i na ochranu osob mladších 18 let, kterým by zájem médií mohl přivodit emoční újmu, nebo poškodit reputaci.

Chlapci a jejich trenér uvázli v jeskyni Tcham Luang Nang Non na severu země 23. června, když je překvapila stoupající hladina vody, před kterou se ukryli v síni asi čtyři kilometry od vchodu, kde je nakonec voda uvěznila. Záchranáři vstoupili do komplexu o dva dny později a našli tam věci chlapců, samotné chlapce ale nalezli dva britší potápěči až 2. července.

O dalších šest dní později, 8. července, zahájily úřady vyprošťování. To se povedlo ve třech etapách a 10. července, tedy po 18 dnech, byli všichni uvěznění chlapci včetně trenéra zpět na svobodě.Po devíti dnech záchranných prací je nalezli živé na vyvýšenině v hloubi jeskyně. Kromě příslušníků thajského námořnictva se do akce zapojili i čtyři zkušení britští jeskynní potápěči, několik expertů americké armády a záchranáři z Číny, Austrálie, Barmy nebo Laosu.

Po evakuaci z jeskynního komplexu byli chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér převezeni do nemocnice na severu země.

Musk se omluvil záchranáři, že ho označil za pedofila

Americký miliardář a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk se omluvil britskému jeskynnímu záchranáři za urážku z pedofilie. V omluvě uvedl, že se tak vyjádřil ze vzteku za to, že jeskyňáři podílející se na záchraně 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra, odmítli Muskovu miniponorku jako nevhodnou pro záchranu.

Na záchraně se podílel také Brit Vern Unsworth, který žije v Thajsku a jeskynní komplex dobře zná. Unsworth se o miniponorce vyjádřil jako o prostředku, který nemá absolutně žádnou šanci uspět, a Musk ho pak v tweetu označil za pedofila. Unsworth v pondělí sdělil, že zvažuje právní kroky proti Muskovi.

„Jeho činy proti mě neospravedlňují mé činy vůči němu, omlouvám se,“ sdělil Musk, který hanobící tweet, jenž se ale dostal k 12 milionům jeho stoupenců, odstranil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video