Dopravní situace v centru thajského Bangkoku.

Dopravní situace v centru thajského Bangkoku. | foto: Profimedia.cz

Thajsko chce přesunout hlavní město. Neví, jak vyřešit dopravu v Bangkoku

  • 94
Thajsko by mohlo být další asijskou zemí, která přemístí své hlavní město na jiné místo. Jako jednu z možností to vidí premiér Prajutch Čan-Oča, který se inspiroval sousední Barmou nebo Indonésií. Podle něj by přemístění vládních úřadů vyřešilo problém s přelidněním, stoupající hladinou moře, znečištěním či dopravními zácpami.

Podle někdejšího generála Čan-Oči má Thajsko na výběr ze dvou potenciálních možností. „První z nich je najít město, které není příliš daleko ani příliš drahé, kam bychom se mohli přestěhovat. Druhou možností je vystěhovat se na předměstí, aby centrum nebylo tak přelidněné,“ uvedl.

Podle premiéra by přesunutí vládních úřadů na předměstí Bangkoku mohlo pomoci zmírnit dopravní zácpy a snížit potřebu lidí dojíždět do centra.

Dodal, že bude zapotřebí vypracovat komplexní průzkum sociálních a ekonomických vlivů takového kroku. Čan-Oča si však dokáže představit, že k takovému rozhodnutí dojde za jeho vlády. 

Do premiérského úřadu vynesl Čan-Oču před pěti lety státní převrat, který armáda provedla s cílem obnovit pořádek a prosadit politické reformy. 

Návrh na přemístění Bangkoku přichází jen týdny poté, co indonéský prezident Joko Widodo oznámil stěhování hlavního města na ostrov Borneo. Hlavním důvodem je přelidnění a znečištění metropole Jakarty. Přemístění by podle úřadů mohlo trvat až deset let. Borneo sdílí Indonésie s Malajsií a Brunejí.

Myšlenka přestěhování Bangkoku se neobjevila poprvé, bývalý premiér Tchaksin Šinavatra navrhoval přesunout hlavní město do provincie Nakhon Nayok, která je odtud vzdálena asi sto kilometrů. Také už existují studie zabývající se přesunem vládních úřadů do nížiny Chachoengsao na východ od Bangkoku.

Doprava v Bangkoku:

Vyřešte raději dopravu v Bangkoku, shodují se odborníci

Podobně jako v případě přesunu hlavního města z Jakarty, také odchod vládních úřadů z Bangkoku budí podle listu The Guardian smíšené emoce a pochyby, jestli je takový plán vůbec uskutečnitelný.  

V Thajsku nelezte na pagody a e-cigarety nechte doma, varuje velvyslankyně

„Přemístění hlavního města je závažný problém, který vyžaduje seriózní spolupráci. Myslím, že premiér Čan-Oči v podstatě navrhl, jak by se dal vyřešit problém s neustálými dopravními zácpami v Bangkoku,“ myslí si Thosaporn Sirisamphand z Thajské národní rady pro hospodářský a sociální rozvoj.

Thajská metropole se podle loňského průzkumu potýká s osmou nejhorší dopravní situací na světě, a to v těsném závěsu za Jakartou. Thajská vláda by se proto měla podle odborníků měla místo nesplnitelných plánů zaměřit primárně na řešení neustálých dopravních zácp v Bangkoku. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video