Thajští domorodci užívají listy kratomu odpradávna. Ilustrační foto

Thajští domorodci užívají listy kratomu odpradávna. Ilustrační foto | foto: AP

Thajsko trápí nová metla, mladí si z medicíny předků vaří narkokoktejl

  • 14
To, že provincie jižního Thajska čas od času sužují muslimští rebelové, se víceméně ví. Méně už je známo, že neklidný region má ještě jednoho – a možná horšího – nepřítele: drogový koktejl vyrobený z listů v tamních džunglích rostoucího stromu. Pro místní mládež je prostě neodolatelný.

Pravda, kratom, jak se nová místní metla nazývá, není tak devastující jako metamfetaminy či heroin, s nimiž se v oblasti rovněž obchoduje. Jeho přebujelé užívání i tak přináší kupu problémů, takže není divu, že tyhle zdánlivě "nevinné" listy už přitáhly pozornost thajské vlády.

Ta se nyní snaží co možná nejvíc kšeftování s kratomem překazit. "Je to jako epidemie," citoval list The New York Times Srisompoba Džitpiromsriho, děkana university v jihothajském Pattani. "Užívání kratomu se šíří jako lavina."

Co je kratom

V Thajsku mu říkají také ithang, kakuam nebo thom. V zásadě jde o listy stromů rodu Mitragyna (některé druhy dosahují až 30 metrů výšky), které rostou v tropických a subtropických oblastech jihovýchodní Asie.

Uživatelé rozeznávají dva typy kratomu pomocí barvy žilek na listech – červená či zelená až bílá (tato prý má silnější účinek). Mnozí dávají přednost směsi obou. Čerstvé listy se nejčastěji žvýkají, mohou se i kouřit či louhovat jako čaj.

V lidové medicíně je kratom často užíván proti průjmům či k prodloužení sexuálního styku. Uchovávání listů je v Thajsku ilegální už od roku 1943. Nařízení vykácet v zemi všechny tyto stromy, přestože patří do tamní flóry, se však minulo účinkem.

Kratom je vlastně obyčejný strom, který na jihu hojně roste v tropických džunglích. Dosahuje výšky až třiceti metrů. Domorodci ho užívají odpradávna – žvýkají jeho listy. Mnohdy posloužil i jako náhražka opia ke zmírnění opiové závislosti.

Po kratomu je chuť pracovat

V jižních částech Thajska se traduje, že rodiče raději provdali svou dceru za muže, který užíval kratom, než za toho, kdo kouřil marihuanu. Říká se totiž, že uživatelé kratomu dokážou těžce dřít, zatímco ti, kteří propadli marihuaně či opiu, jsou jako lenochodi.

Zdá se, že donedávna poměrně nevinná tradice užívání kratomu se zásadně vymkla z rukou. S tím, jak se rozšířila popularita drogy, začali ji různí "koumáci" vylepšovat. Nyní je módní listy dlouho vařit, dokud nevznikne hustý sirup. Tento narkotický koktejl je prý daleko silnější a "účinnější".

Poptávka po listech mezi thajskou mládeží zejména na jihu je prý v poslední době enormní. Celé tlupy pořádají nájezdy do chráněných přírodních parků a vozí odtud plné pytle "kožených" listů. Popularitu kratomu prý paradoxně ještě zvyšuje zákaz alkoholu, který platí pro místní muslimy, kteří tvoří velkou část populace.

Drogy a chudoba

Ani samotní rodiče prý nemají námitky, když si jejich ratolesti vaří listy kratomu, neboť ho sami znají jako medicínu. Co nejvíc vadí úřadům, je, že nyní rozšířený drogový koktejl činí ze svých uživatelů zcela apatické a ospalé trosky. Je pochopitelné, že rozvoji stále velice chudého regionu větší množství takových typů právě neprospívá.

Nedávný průzkum thajského Úřadu pro kontrolu narkotik přinesl šokující údaje. Ve třech nejjižnějších provinciích při hranicích s Malajsií užívalo kratom čtyřiadevadesát procent mladíků ve věku osmnácti let. "Narkotika a chudoba, to jsou dva naše nejpalčivější problémy," uvedl Srisompob Džitpiromsri. "Povstalci jsou až na třetím místě," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video