Podivuhodný tvor vyvržený na břeh Texasu by podle biologů mohl být hadař...

Podivuhodný tvor vyvržený na břeh Texasu by podle biologů mohl být hadař zubatkový čili aplatophis chauliodus | foto: @preetalina

Biolog rozlouskl záhadu zubaté potvory, kterou hurikán vyvrhl na pláž

  • 54
Co to sakra je? Přesně takovou otázku před několika dny položila na Twitteru milovnice přírody Preety Desaiová a připojila několik fotek tajemného tvora, kterého tropická bouře Harvey vyvrhla na pobřeží Texasu. Na odpověď nečekala dlouho.

Preety Desaiová objevila zdechlinu podivuhodného zubatého tvora na pláži nedaleko města Texas City na pobřeží Galvestonské zátoky. „Tak jo, biologové na Twitteru, co to sakra je?“ vyzvala experty na sociální síti.

Její dotaz doputoval až k biologovi Kennethovi Tighovi, který ji vzápětí odpověděl: nejspíš jde o hadaře zubatkového (latinsky aplatophis chauliodus).

Tato ryba příbuzná muréně žije v Mexickém zálivu a západním Atlantiku a dorůstá až 80 centimetrů. Obvykle obývá hloubky 30 až 90 metrů pod hladinou.

07.září 2017 v 01:50, příspěvek archivován: 14.září 2017 v 09:59

Okay, biology twitter, what the heck is this?? Found on a beach in Texas City, TX. #wildlifeid https://t.co/9IUuuL65qh

Na pláž ji zřejmě vyvrhla tropická bouře Harvey, která na konci srpna zasáhla pobřeží Texasu a způsobila katastrofické záplavy.

„Bylo to naprosto neočekávané. Něco takového obvykle na pláži nevidíte. Myslela jsem si, že je to něco, co žije hluboko v mořích a bylo vyplaveno na pobřeží,“ popsala pro BBC svůj neobvyklý nález Desaiová.

Texas City

Texas City

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video