Úřady v Houstonu už ze střech zachránily tisíc lidí, bouře stále neslábne

  • 7
Houstonské úřady obdržely kvůli tropické bouři Harvey šest tisíc volání o pomoc a zachránily více než tisíc lidí. V neděli večer tamního času to uvedl starosta texaského města Sylvester Turner. Situace se podle meteorologů nezlepší do poloviny týdne. Harvey během soboty zeslábl z hurikánu na tropickou bouři.

Mnozí ze zachráněných uvízli na střechách svých domů nebo v podkroví. Bouře si vyžádala nejméně dvě oběti, jednou z nich je žena, která v sobotu večer vystoupila ze svého automobilu, když vjela do zaplavené ulice. „Je možné, že další lidé zahynuli v zatopených autech. Vyšetřování nadále pokračují,“ řekl médiím policista Darryl Coleman.

Podle Turnera lidi uvázlé na střechách domů hledají úřady s pomocí 22 letounů, z nichž 16 poskytla pobřežní stráž. Kromě toho město nasadilo na záchranu 35 člunů a 93 nákladních automobilů.

Úřady lidem doporučují, aby vylezli na střechy a mávali prostěradly nebo ručníky, aby tak na sebe upozornili. Lidé nemají zůstávat v podkrovích.

Hurikán sice o víkendu zeslábl v tropickou bouři, doprovází ho ale vydatný déšť, který neustává. Národní meteorologická služba (NWS) během pondělí vydala upozornění na hrozbu dalších záplav.

Varování platí pro Houston a oblast od města La Marque, zhruba 70 kilometrů jižně od Houstonu, až po The Woodlands, jež se rozprostírá do vzdálenosti asi 40 kilometrů severně od metropole Texasu.

Ředitel NWS Louis Uccellini na tiskové konferenci sdělil, že katastrofické záplavy nějakou dobu potrvají. Po krátké přestávce podle něj ještě v pondělí znovu začne pršet a příliv srážek vyvrcholí ve středu a ve čtvrtek. Podle Uccelliniho bouře v příštích dnech zamíří podél texaského pobřeží k Louisianě, ale její přesný pohyb je zatím těžké předvídat.

V noci na pondělí úřady z okresu Montgomery severně od Houstonu požádaly občany, aby se evakuovali.

Provizorní přístřeší bude kvůli bouři Harvey podle amerických úřadů potřebovat 30 000 lidí. Očekává se, že náhradu za škody uplatní asi 450 000 lidí. V pondělí to oznámila americká Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA).

Šéf FEMA Brock Long na tiskové konferenci řekl, že federální vláda posiluje v Texasu bezpečnostní síly personálem ministerstva vnitra a materiálem ministerstva obrany. Velitel pobřežní hlídky Paul Zukunft řekl, že se jeho lidem podařilo zachránit tisíce životů. Kritizoval ale množství bezpilotních strojů, které nad postižnou oblastí přelétávají a fotografují ji. Podle Zukunfta to může ohrozit záchranné operace.

Situace se do poloviny týdne nezlepší

Silný déšť se přesouvá od Houstonu na jih, v dalších dnech se ale může znovu stočit na sever a východ, uvedli v pondělí meteorologové, podle nichž se počasí do poloviny týdne nezlepší. Bouře se stáčí nad Mexický záliv, kde ale podle předpovědí nabere další vlhkost a přes Galveston se vrátí nad obydlené oblasti.

Meteorolog Chad Myers stanici CNN sdělil, že některá místa se mohou se záplavami potýkat i měsíc. „Déšť se přesouvá směrem k Beaumontu a směrem k New Orleansu a tam směřuje i bouře,“ řekl. Beaumont leží na jihovýchodním pobřeží Texasu, asi 140 kilometrů od Houstonu.

„Energie a intenzita srážek překonává vše, co jsme zažili. Jsou to katastrofické záplavy a očekává se, že několik dní potrvají,“ citovala CNN meteorologickou službu. Meteorolog CNN Dave Hennen označil situaci za událost, jaká se stane jednou za 1000 let. Rozsah škod se zatím nedá upřesnit.

Do sjezdového centra v centru Houstonu bylo evakuováno 2500 lidí. Centrum vyzvalo všechny, kdo potřebují bezpečné místo, aby přišli, třeba i s domácími zvířaty.

Texaský guvernér Greg Abbott oznámil, že do pomoci zasaženým se zapojí dalších 1000 členů národní gardy. Abbott se chce během pondělí do postižených pobřežních oblastí vydat se senátorem Johnem Cornynem, v úterý se čeká návštěva prezidenta Donalda Trumpa.

V některých pobřežních okresech byla vyhlášena dobrovolná evakuace. V Dallasu otevřeli ubytovací středisko pro 5000 evakuovaných a americká armáda poslala do Texasu své záchranáře a vybavení. V Houstonu zůstanou celý týden uzavřené školy.

BBC informuje, že během víkendových dešťů spadlo ve čtvrtém největším městě USA více než 75 centimetrů vody, což vyhnalo na střechy domů a vyvýšená místa tisícovky lidí.

Velkou část Houstonu zaplavila šedo-zelená voda a většinu hlavních silnic proměnila v řeky, po nichž se dá momentálně pohybovat pouze lodí. Záchranné akce stále pokračují, ztěžuje je stejně jako množství zasažených obyvatel fakt, že se k uvězněným lidem dá dostat pouze vzduchem nebo lodí. Záchranářům tak pomáhají i dobrovolníci.

Nevycházejte ven, varoval houstonský starosta

Houston věděl o vysokém riziku záplav při hurikánu Harvey, a přesto radnice nenařídila evakuaci, informoval server CNN. Starosta podle něj uvedl, že nejlíp bude lidem doma. Své jednání v neděli večer obhajoval s tím, že to bylo v zájmu bezpečnosti obyvatel.

Bouře zatím postihla zhruba čtvrtinu obyvatel státu Texas, tedy 6,8 milionu lidí v 18 okresech. „Nevycházejte ven,“ apeloval na obyvatele starosta Houstonu. „Nepředpokládáme, že bouře už skončila,“ dodal.

Tisíce lidí v Houstonu a jeho okolí zůstávají bez elektřiny, byly uzavřeny stovky silnic a evakuovány některé nemocnice. Kvůli hurikánu bylo rovněž uzavřeno několik rafinérií a omezena těžby ropy v Mexickém zálivu.

Nejméně do pondělního poledne místního času zůstane uzavřeno mezinárodní letiště v Houstonu a až do středečního rána pak letiště Hobby na jihu města. Zatím bylo zrušeno přes 1800 letů.

Povodně vyhnaly lidi v Houstonu na střechy, záchranáři nestíhají

Národní středisko pro hurikány (NHC) zlepšení situace v aktuální předpovědi neslibuje. Kolem nedělních 19:00 místního času (pondělí 2:00 SELČ) byl střed bouře zhruba 15 kilometrů na severovýchod od texaského města Victoria, tedy necelých 200 kilometrů na jihozápad od Houstonu.

Bouře postupuje na jihovýchod rychlostí šest kilometrů za hodinu a doprovází ji vítr o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Síla bouře se přitom má v příštích 24 hodinách změnit jen málo a dokonce je možné její mírné zesílení. Na texaském pobřeží a na jihozápadě státu Louisiana má do pátku napršet dalších až 635 milimetrů srážek.

Houston v neděli pro evakuované otevřel své hlavní konferenční centrum, což podle agentury Reuters vyvolává vzpomínky na hurikán Katrina, který před 12 lety zdevastoval New Orleans, kde na 30.000 strávilo několik dní v bezútěšných podmínkách na stadionu Superdome.

Ačkoli snímky z místa a svědectví zasažených poskytují obraz zkázy, zajišťovna Hannover Re odhadla, že škody, které za sebou Harvey zanechá, nedosáhnou výše podobných přírodních katastrof z minulosti. Hurikán Katrina v roce 2005 způsobil v New Orleansu škody za 80 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) a hurikán Sandy, který v roce 2012 pustošil New York, napáchal škody za 36 miliard dolarů.

Bílý dům mezitím oznámil, že v úterý navštíví Texas, v němž platí stav přírodní katastrofy, prezident Donald Trump.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue