Při explozi v Texasu byli zraněni dva muži, v březnu jde už o třetí útok

  • 6
Dva mladí muži byli zraněni při explozi v texaském Austinu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Policie neuvedla, zda incident souvisí s předchozími výbuchy, které ve městě vyšetřuje. V březnu se zde odehrály už tři takové útoky, které si vyžádaly dva mrtvé a dva zraněné.

Policie ale předpokládá, že předchozí případy spolu souvisejí.

Svědci místní televizi KXAN řekli, že uslyšeli explozi, která otřásla okny v rezidenční části Austinu. Policie na Twitteru informovala, že dva muži byli odvezeni do nemocnice.

Vyšetřovatelé stále pátrají po strůjci či strůjcích předchozích tří balíčků s výbušninou, které explodovaly ve třech různých austinských čtvrtích. Austinské policii při vyšetřování asistuje přes 500 federálních agentů.

Místní policie v neděli uvedla, že ten nebo ti, kdo za balíčky s výbušninou stojí, se útoky pokouší komunikovat nějaké sdělení. „Dokud se na nás viník nebo viníci neobrátí a nevysvětlí, co se pokouší sdělit, zprávu neporozumíme,“ řekl na tiskové konferenci austinský policejní šéf Brian Manley.

Manley dále rozvedl, že policie se snaží rozkrýt ideologické pohnutky za útoky a exploze vyšetřuje jako možné zločiny z nenávisti.

Poprvé byl takovýto útok zaznamenán 2. března, kdy zahynul 39letý muž. Další dva se odehrály minulé pondělí. Při prvním z nich zemřel 17letý chlapec a byla přitom raněna i jeho matka. Při dalším útoku minulé pondělí byla zraněna 75letá žena hispánského původu, která byla převezena do nemocnice ve vážném stavu. Oba mrtví byli černoši.

Místní policie vypsala odměnu 115 000 dolarů (2,38 milionu Kč) za informaci, která povede k zatčení a usvědčení osoby či osob zodpovědných za útoky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video